Edebiyat Eczanesi |Nina George

Edebiyat Eczanesi | Das Lavendelzimmer | Nina George

Çeviri: Regaip Minareci

Okunma Zamanı: 23 – 30 Eylül 2022

Roman | 1.baskı – Kasım 2020 |

Pegasus Yayınları | 358 sf.

Selâmlar Sevgili Kitap Dostları!

Bu kitabı nerede veya kimde gördüğümü hatırlamaya çalıştım bitirdikten sonra. Sanırım haftalık yayımlanan Oksijen Gazetesi’nin ekindeki Aslı Perker’in yazısında gördüm.

Daha önce okumadığım bir yazar Nina George. Yine Pegasus Yayınları tarafından Lavanta Odası adıyla yayımlanmış ki kitabın Almanca orijinal adı da bu şekilde. Bence kitap isminin Edebiyat Eczanesi olarak değiştirilmesi çok yerinde ve içeriğin ruhuna uygun olmuş. Yazarın hoşgörsüne sığınalım.

Kitabı çok beğenerek okudum. Kitaplarla bağlantılı kitaplar sözkonusu olunca daha fazla ilgimizi çekiyor, bu kesin!

Elli yaşındaki Fransız Jean Perdu kitabın odak noktası. Hem insanların ruhsal yapılarına uygun yaptığı kitap tavsiyeleri hem de yirmi bir yıl önce kendisini terk ettiğini düşündüğü sevgilisinin yasını tutması sebebiyle. Elbette başkaca karakterler de mevcut. Örneğin genç yaşında, yayımlanan ilk kitabıyla ünlü olan yirmi bir yaşındaki Max. Jean’ın oğlu gibi…Diğerlerini okuyacak olanlara bırakıyorum izninizle.

Hem kitaplar, hem aşk hem de yemekler işin içine girince keyifli ama bir o kadar da hüzünlü bir kurgusu var kitabın. Fakat ben barındırdığı kitap sevgisini, bilgeliği, dostluğu, aşkı ve aşkına sadakati çok beğendim. Ayrıca bilgilendiğim bölümler de vardı.

… bir romanın çiçeklerle bezenmesi için zamana ihtiyaç duyan bir bahçeye benzediğini Max bugün kavradı. Okurun içinde gerçekten dinlenebileceği bir bahçe yaratmanın zaman aldığını anladı.” ( s.183)

Sevgili Okurlar, kitabı aldıktan sonra beni en etkileyen şeylerden biri de yazarın “Yitirilenlere ithaf edilmiştir ve onları hâlâ sevenlere” cümlesi oldu. Zira bu romanı 2011 yılında vefat eden babasına ithaf etmiş. Ve babasının ismini romandaki bir baba karakterine vermiş.

Kitabın sonuna kurguda adı geçen yemeklerin tarfleri konmuş. Ayrıca yine adı geçen kitaplar listesi verilerek, kitapların hangi duygulara iyi geldiği ve okuduktan sonra yan etkilerinin neler olabileceği de belirtilmiş😊

Kitabı akıcı bir şekilde dilimize aktaran Regaip Minareci’ye teşekkür etmek isterim.

Kitaplar çok şey yapabilir ama her şeyi değil. İnsanın en önemli şeyleri yaşaması gerekir, okuması değil. Ben kitabımı… yaşamalıyım.” ( s.289)

Bir okuru sevmekten asla vazgeçmezdi onlar. Kitaplar, kestirilemez olan her şeyden en güvenilir olanlardı. Yaşamda. Aşkta. Ölümden sonraki süreçte.” ( s.45) diyen Lulu adlı yüzen Edebiyat Eczanesi‘nin sahibi bilge Jean Perdu ve beraberindekilerle tanışın derim, hem biraz kıyıdan kıyıdan Fransa gezisi de yapmış olursunuz 😄

Sevgimle ve şevkimle ilettim! Sağlık, esenlik ve kitaplar hep sizinle olsun!

📚”Perdu için kitapları bir sığınak olmuştu. Gemisinde bütün dünyayı, bütün duyguları, her yeri ve her devri bulmuştu. Hiç seyahate çıkmasına gerek kalmamıştı çünkü çevresinde kitaplar üzerinden yapılan sohbetler ona yetmişti. Ayrıca kitapları insanlardan daha üstün tutmuştu. Kitaplar, insanlar gibi tekinsiz değildi.” (s.250)

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s