Taşların Dilinden İstanbul | Sami Bayraktar

Taşların Dilinden İstanbul | Sami Bayraktar

Okunma Zamanı: 19 – 22 Eylül 2022

İllüstrasyon: Leyla Daşcı

Tarih – İstanbul | 1. baskı – Ağustos 2022

Cibali Kültür Sanat Yayınları | 132 sf.

Bir sokak başında, bir kaldırımda terk edilmiş gibi duran, önünden geçip gidilen taşlar, geçmişin sessiz tanıklarıdırlar aslında. İstanbul’u tanımak ve anlamak için taşların fısıldadığı hikayelere kulak vermek gerekir.” ( s.45)

diyor Sami Bayraktar. Ve belli bir rota eşliğinde, Eyüp Sultan’dan başlayarak geziyoruz onun anlatımında. Dikilitaşlar, kapılar, saraylar, camiler, çeşmeler, kasırlar, türbeler, köprüler, sarnıçlar, kuleler, su kemerleri, hisarlar, aşevleri… İstanbul’u İstanbul yapan her şey öyle güzel ve sıcak anlatılmış ki, ben bu kitaba ba – yıl -dım! “Hediye edebileceğim kitaplar” listeme ekledim!

Sevgili Okurlar,

Benim de kendime – ne yazık ki – devamlı söylediğimi, Sami Bayraktar da yazmış, gerçi bu bildiğimiz bir gerçek, istisnalar hariç elbette:

İstanbul’da yaşayanlar İstanbul’u yaşamıyor, bilmiyor, tanımıyor.” (s.11)

Nerede, ne, neden, nasıl, ne zaman, kim; kısaca 5N1K sorularına yanıtlar bularak ve özel hikâyeleri ve rivayet olunanları ile birlikte elimizden bırakamayacağımız bir kitap Taşların Dilinden İstanbul!

Çünkü İstanbul tanındıkça sevilecek, sevdikçe korunacak ve üzerine titrenecek eşsiz bir şehir.” ( s.10)

Kitabın fiziksel özelliğine geleyim… Yapraklar parşömen sarısı. Eskitilmiş baskı. Kitabın ruhuna uygun olmuş, akıl edenleri kutluyorum, beğendim! Kimi yapıların görselleri de konmuş. Ayrıca bazı bölümlere yerleştirilmiş karekodu okutursanız, yayınevinin Instagram sayfasına bağlanarak yazarından da dinleyip izleyebilirsiniz.

Dünyanın merkezi mi olmamış, üç imparatorluğa başkentlik mi yapmamış, fetholunacak şehir olarak hadislere mi girmemiş!

Kitaba emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Devamının geleceğine dair bir ipucu bırakmış sanki Sami Bayraktar! Hadi inşallah!

Son sözüm, gönülden katıldığım, yazarın dileği olsun:

Gezmeyi, görmeyi, sormayı, öğrenmeyi ve en önemlisi de bu güzellikleri hep birlikte koruyup yaşatmayı medeniyetlerin en güzeli kabul edelim olur mu?” ( s.131)

Sevgimle ve şevkimle ilettim. Sağlık, esenlik ve kitaplar hep sizinle olsun!

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s