OKUMAK VE DÜŞÜNMEK | DOĞAN KUBAN

Herkese Bilim Teknoloji Dergisi | 07 Aralık 2023 | Sayı: 400 | sf.7 )
Not: Fotoğrafın ham hali “google görsel”den alınmıştır.

OKUMAK VE DÜŞÜNMEK | DOĞAN KUBAN ( 1926 – 2021 )

2018 yılında yazdığı yazıdan…
Kaynak: 07 Aralık 2023 tarihli Herkese Bilim Teknoloji Dergisi – Sayı: 400 – sayfa: 7

Tavsiye edebileceği 10 kitap sorulunca bu yazıyı yazmış. Yazının elbette tamamı çok değerli; bazı bölümleri burada da paylaşmak istedim.


(…)


Burada önerilen bütün yazarlar, çok zeki, güzel yazan ve okuru genelde çok olanlar.

Önce Filozoflar: Bunlar çok eski tarihlere uzanmamalı; Arthur Schopenhauer, Ludwig Wittgenstein, Hanna Arendt, Montaigne…

Yazarlar: Yaşar Kemal, Tolstoy, Stefan Zweig, Arthur Koestler, Camus, James Joyce, André Gide, Robert Musil…

Türkiye’nin yakın geçmişi için: Ahmet Hamdi Tanpınar

Osmanlı düşünsel geçmişi için: Adnan Adıvar

Cumhuriyet dönemi çağdaşlaşması için: Niyazi Berkes.

Bu kitaplara yüzlercesi eklenebilir. Fakat bir kitabı okumak çeşitli amaçlarla olur. Öğrenmek için okuyorsanız elinizde bir defter ve kalem olur. Kitabın içeriğini ve yazarın amacını, kendi yazdığından öğrenin. Çünkü kitabın adı sadece bir işarettir. Her kitapta yazarın vurguladığı konularla, okurun ilgi duyduğu konular aynı değildir. Yazar sizi burnunuza zincir bağlayıp çekmemelidir.
Kitapları anlayarak ve düşünerek okumak bir sistematiğe bağlanırsa, o zaman içindeki bazı kavramlar, tanımlar size bütün yaşamınızca arkadaş olur. Bu ilgili konularda başka kitaplar okuduğunuz zaman bir şeyi yapmaya hazır olacağınız anlamı taşır.

Yaşamınız aldığınız her kitabı okumaya yetmez. Fakat tecrübeniz arttıkça bir kitabın içeriğini kavramak kolaylaşır. Kitap sizin bahçenizin çiçeği olduğu zaman ondan koparılacak çiçeklerle yapacağınız buketlerin sayısı artar. Ve çiçek bahçeniz yaşamınızın en önemli bileşeni olabilir.”
(…)
Kitap, dünyayı tanımakta size bir adım fazla artıracak tek araçtır. Fakat bunu kitap olduğu için değil, yazarı dünya ile sizin aklınıza gelmeyen bir ilişkiyi aydınlatan bir düşünce içerdiği için yapar. Böylece bir düşünce kitaba da basılabilir, internette de olabilir.
Fakat derin ve güzel bir yaşam analizinin saat gibi cebinizde duran bir alet içinde değil, sizinle sohbet eden estetik bir ortamda olması uygar insana daha yakışan bir konumdur. Bu ortam kitaptır.
(…)
Fiziksel olarak kitaba, bir nostalji olarak bakmayın. Evrimin yaşama koyduğu sınır içinde, kitap gibi insanın yarattığı en güzel ürünün sanat eseri gibi korunmasının bir uygarlık jesti olduğunu düşünebilirsiniz.
Sevgili okurlar,
Kitap sadece bir araç değildir. Kitap binlerce, yüzlerce yıl önce yaşamış bir zekâ ile birlikte yaşamaktır.

📌Özel not: Herkese Bilim Teknoloji Dergisi, Doğan Kuban’nın yazılarını yayımlamaya devam ediyor. İlgi duyanlar için belirteyim; dergiye dijital olarak abone olunuyor. Fakat biz evimize fiziksel olarak derginin kendisini semtimizdeki gazete bayiinden alıyoruz. Doğan Kuban’ın toplu yazılarının olduğu kitaplarını da okumayı tercih edebilirsiniz.

Kendisine saygımdan kaynaklı sevgimle ve minnetle… Nur içinde yatsın 💝🌸🕯

Yorum bırakın