Hayat ve Diğer Hastalıklar | Alper Hasanoğlu ( d.1967)
Çizen: Özge Ekmekçioğlu ( d.1978 )
Psikoloji | 2.baskı – Temmuz 2020
Doğan Kitap | 387 sf.
Not: Bu kitabın güncel baskısı 2022 yılında Pinhan Yayınları tarafından yapılmıştır.
Okumakta olduğum bu kitaba Mart ayında başlamıştım aslında. Bölüm bölüm okuyor, araya başka kitaplar da koyuyordum. Fakat bir ara kitaptan kopar gibi oldum. O yüzden Nisan ayında tekrar başladım ve devam ediyorum. Bu ay biter mi, bilmiyorum. Alper Hoca’nın dili hem akıcı ve hem de muzip olmasına rağmen, farklı başlıklara ait yazıları okurken, zihnen sindirmek için biraz ara verme ihtiyacı duyuyorum. Yoksa her bir yazı kendi içinde çok güzel ve önemli. Konu psikoloji olunca, hele de yazan kişi edebiyat seven, etrafı kitap yığınlarıyla dolu – kendi ifadesi – bir psikiyatristin yazdıklarında sadece psikoloji okumuyorsunuz.
Çocukluk travmalarından, kendimiz olmaya, ilişkilerimize; ünlü psikolog, ressam ve yazarlara; hayatın anlamına, utanç duygusuna, aşka, depresyona; çağımızın özelliklerinin bireysel olarak bizdeki etkilerine, birlikte okumaya, haset duygusuna değin geniş bir yelpazeye yayılmış; bazen muzip, bazen iğneleyici, bazen kızan, hatta bazen kendini de eleştiren bir üslupla yazmış bu yazıları.

Yedi ana başlık altında toplanmış yetmiş sekiz ara başlık var. Bendeniz henüz ilk üç ana başlık altındaki yazıları bitirdim ve okumaya devam ediyorum. Nisan sonuna kadar tamamlarım umarım. Öyle bölümler var ki farketmeden neredeyse tüm cümleleri çizmiş buldum kendimi!
Kitabı bitirmeden bu paylaşımı gönül rahatlığı ile yapıyor, elinizin altında bulunmasını ve ara ara zamana yayarak okumanızı yürekten diliyorum.
Kendi adıma, kendimle yüzleşme, kimi davranışlarımı ve hezeyanlarımı anlamlandırma, normal mi, anormal mi ikilemime ve daha pek çok duygu ve davranış kalıbıma bakışımı netleştirdi.
Bunun için Alper Hasanoğlu’na içtenlikle teşekkür etmek istiyorum.
Kitaba renk ve neşe katan çizimler için Özge Ekmekçioğlu’na da teşekkürler!

Sevgimle ve şevkimle ilettim. Sağlık, esenlik ve kitaplar hep sizinle olsun!
Alıntılar:
📌”Hayatla başa çıkmanın en zevkli yollarından biri, biriyle birlikte kitap okumak olsa gerek. Neden derseniz, kesin bir yanıtım olamaz size. Edebiyat dışında her şey kirlendiği için belki de.“
[ s.70 – Yazının başlığı: Birlikte kitap okumak…]

📌”Tabii ki, kişiyi tükenmişliğe ve çaresizliğe iten toplumsal durumlarda kendine anlayışlı olmak, insanın ruhsal durumunda herhangi bir iyileşme meydana getirmez. Uzun süreli ağır iş yükü, onay ve kabulün yokluğu, düşük gelir düzeyi, tatil olanağının azlığı, ayrıca toplumsal eşitsizlikler, özgürlüklerin kısıtlanması vb ruhsal sıkıntıların temel nedenlerindendir. Ve bunun çözümü ne kendine anlayışlı olmak ne de psikoterapötik destektir.” [ s.197 – Yazının başlığı: Kendine anlayışlı olmak…]
