BULUŞMALAR | Zamanlar, Kentler, Kitaplar | Çiğdem Ülker
Okunma Zamanı: 04 – 14 Ocak 2023
Deneme | 1. Baskı – Aralık 2021 |
Remzi Kitabevi | 222 sf.

Sunuş hariç 40 başlıktan oluşmuş BULUŞMALAR. Amiyane tabirle, çoğunun içine düştüm okurken! BA – YIL – DIM!💝📚
Cumhuriyet Gazetesi Kitap Eki’ndeki yazılarını da ilgiyle okuduğum Çiğdem Ülker gezdiği kimi ülkeleri, kentleri kâh tarihi ve sosyolojik yapısıyla kâh alâmetifarikası olan yazarları ve eserleriyle kaleme almış. Öyle güzel ve akıcı yazmış ki elinizden bırakmayı canınız hiiiç istemiyor! Gerçekten bir başucu kitabı olmuş BULUŞMALAR.
İster bir bölüm okuyup ara ara devam edin, ister araya başka kitap almayın! Ben ikincisini yaptım ve 10 gündür yapıştık birbirimize! Kimi bölümlerini, üşenmeyip not aldım. Ayrıca bahsi geçen eserleri de not ettim. Epeycesini henüz okumadığımı, kimi kitapları da ilk kez farkettim.
“Edebiyat bir örtük anlamlar dilidir, sayfalar boyunca akıp giden hikâyenin neresi gerçek; neresi hayal, hangisi kurgu, hangisi rüya; kolay ayırt edemeyiz. Anlatılan, gerçek midir metafor mu, olayın ne kadarı kurmacadır bilemeyiz ama pek de önemli değildir bu. Kapağı çevirince artık başka bir boyutun gerçeği açılır, romanın zamanı başlar.” ( s.93)
Ne güzel ifade etmiş değil mi?! Tam da böyle yapıyorum okurken! Bırakıyorum kendimi, alıp götürsün metin beni!!
Çiğdem Ülker’in emeğine yürekten teşekkür ediyorum💝 İyi ki yazmış ve yazmaya devam ediyor, ne mutlu ki!🙏
Hangi kitaplardan, hangi ülkelerden, hangi yazarlardan bahsetmiş, hiç adlarını anmadın, diye kızacak olursanız, inanın sizin iyiliğiniz için örnek bile vermek istemedim! Çünkü o güzel keyif size kalsın istiyorum! Haydi, sayfa sayfa güzel yolculuklar!
Sevgimle ve şevkimle ilettim! Bendeniz pek bir coşkuyla okudum, umarım başkaca okurlar da bu güzel kitaptan nasiplenir!
“Hediye Edebileceğim Kitaplar ” listeme ekledim, hatta bir kişiye hediye ettim bile😊
Sağlık, esenlik ve kitaplar hep sizinle olsun!

📚”Zamanın o ölümcül duvarını sadece kelimelerimiz aşabiliyor. Sadece kelimelerimiz sonsuza dek kalıyor. Sözle, şiirle, edebiyatla geçiyoruz zamanın zorlu duvarından…” ( s.16)
📚”Edebiyat, insanı tarihsel arka plan içinde değerlendirmeye çalışır. Tarih ise çoğu zaman politikanın arka bahçesi, oyun alanıdır çünkü propagandaya, algı yaratmaya, slogana uygun malzemeye sahiptir. Edebiyatçının tarihi ve tarihsel kişilikleri yorumlayışı, muktedirlerin övgüsüne de yergisine de hışmına da açık. Belki de bu yüzden edebiyat, çoğu zaman sözünü bir perdenin arkasına saklayarak, gerçeği deforme ederek söylüyor.” ( s.97)
📚”Yazar, pek az insanın sahip olduğu bir hevesle kaleme kâğıda sarılır. Hem kendi ömrünü hem başkalarının hikâyelerini karşı konulamaz bir tutkuyla somutlaştırır. Bir tablete kazır, papirüse yazar, kitaba döker. Zapt eder zamanı.
Boşuna harcayıp durduğumuz bedelsiz armağanımızdır zaman. Ömür dediğimiz zaman… Ancak yazarın kaleminde “bir hayat” olur. Yazarın zamana attığı çentik orada hep kalır. Geçmiş, eğer yazılmışsa yarına bıraktığımız bir hazine olur.” ( s.161)
Hiç görmemiştim bu kitabı, iyi ki paylaştınız o güzel yorumunuzla.
Sevgiler 🙂
BeğenLiked by 1 kişi
Teşekkür ederim 🤗 Sevgiler🌸📚
BeğenBeğen