İstanbul’da Bir Yabancı | Halide Edib Adıvar

İstanbul’da Bir Yabancı | Halide Edib Adıvar ( 1882 – 1964 )

Okunma Zamanı: 02 Kasım 2022

Yer: Yurdumun iki güzide şehri arasındaki yüksek hızlı tren (YHT)

Roman | 1. Basım – Ekim 2022 |
Can Yayınları | 64 sf.

Önsöz ➡️ İstanbul’da Bir Yabancı Hakkında | Prof. Dr. İnci Enginün

Sunuş: Halide Edib’in Tefrika Olarak Kalan Bir Romanı: İstanbul’da Bir Yabancı | Erol Gökşen

İstanbulda Bir Yabancı tamamlanmış ama kısacık. Roman denmeli mi? (…) .. kısa, dağınık ve önceki romanlarının gücünde olmayan kalem denemelerinden.” ( s.9) demiş Prof. Enginün. Eleştiri değil sadece bir tespit.

Ayrıca, “Halide Edib’in son eserleri onun artık tükenmiş bir yazar olduğunu gösterse de yazmak arzusundan hiç kopmamış olduğunun da şahitleri.” ( s.10) diyerek hakkını teslim ediyor.

Evet, kısacık ve aceleci bir şekilde pat diye bitiyor. Konu batılılaşma ancak bir o kadar da İstanbullulaşma ve sonrasında İstanbul’un Anadolululaşması… Çok derine inip hadimi aşmak istemiyorum. Romandan, uzun bir alıntı paylaşarak – konunun anafikri diyebilirim – not düşmek istiyorum. Uzun alıntıdaki şu cümleye ayrıca bayıldım:

🌉”İstanbul bir insan kokteylidir,…” !

İstanbul’da kim yabancı kim yerli, konusu yirmi birinci yüzyılın da konusu olmaya devam ediyor! Ahhh! Güzel İstanbul, sen benim canım!💝

Bu kitap, sadece Halide Edib’in kalemi değil İnci Enginün’ün dört sayfalık Önsöz‘ü için bile okunur Sevgili Kitap Dostları!

Sevgimle ve şevkimle ilettim! Sağlık, esenlik ve kitaplar hep sizinle olsun!

🌉”İstanbul’a asırlardan beri gelen değil, orada iki nesli yaşamış olanlar da İstanbulludur. Gerçi İstanbul, Roma’nın ve Bizans’ın daha sonraları da Osmanlı İmparatorluğu’nun asırlar boyunca şehriydi. Fakat İstanbul hiçbir ırka bağlı olmayan, şahsı kendisine mahsus bir ülkedir. Oraya gelip de İsyanbullulaşmamış hiçbir fert, hatta hiçbir millet yoktur. Bilirsin ya! Venedik’ten, Cineve’den ve daha bilmem Garp’ın veyahut Şark’ın akla gelmeyen fertlerini İstanbul içine alır almaz kendisine mal etmişti. Belki bunların ağız burun ve diğer maddi şekillerinde bazı başkalıklar olabilir; fakat tavırları, edaları, şahsiyetleri İstanbulludur. İstanbul bir insan kokteylidir, anladın mı Merzukacığım?” ( s.20)

Evet, Boğaziçi suları dahi İstanbul’un toprakları gibi birbirine yabancı, aralarında asırlar farkı olan deniz vasıtalarının geçit yeri olmuştu.” ( s.27)

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s