Endişe Ağacı | Marianne Musgrove

Endişe Ağacı | The Worry Tree | Marianne Musgrove

Türkçesi: Doğanay Banu Pinter

Okunma Zamanı: 14 – 16 Ağustos 2022

Çocuk Edebiyatı | Roman | 23. Baskı – Nisan 2022

Altın Kitaplar Yayınevi | 127 sf. | 10 yaş ve üstü

Aile Terapistleri Ödülü ve başkaca ödüller!

Juliet başparmağının tırnağını yemeye başladı. Zaten endişelenecek yeterince şeyi yok muydu? Babası hep bir karmaşa içindeydi, annesi ise saatlerce çalışıyordu, büyükanne güvenlik alarmını takmayı reddediyordu. Sadece on yaşındaysan, bir aileyi çekip çevirmek son derece zor oluyordu.” ( s.9)

Selâmlar Sevgili Kitap Dostları,

Yukarıdaki serzenişi okuyarak Jones Ailesi’nin on yaşındaki büyük kızı Juliet Jennifer Jones (JJJ) ile tanışmış oldunuz efendim…

Juliet yetişkinlerin cevaplarını bildikleri öfkeli sorular sormalarından nefret ediyordu.” ( s.86)

En sonda yazacağımı en başta yazayım, çok beğendim Endişe Ağacı‘nı!! 23 baskı yapmış. Ben nasıl farkedemedim bu kitabı bugüne değin, diyerek hayıflandım doğrusu! Aldığı pek çok ödül hakkıdır! “Hediye Edebileceğim Kitaplar” listeme ekledim bile!

Juliet Jennifer Jones ( JJJ), ailenin endişe düzeyi yüksek çocuğu. Zira tırnaklarını yemenin dışında kol ve bedeninde kaşınma olarak fiziksel tepkileri de var. Endişeleri kardeşi doğduktan sonra başlamış. Kardeşiyle yaşadığı çatışmalara ek olarak, anne – baba çatışması, okulda akran çatışması da yaşıyor. O derece ki,

Boşanmış anne baba çocuğu olmaya henüz hazır değilim.” (s.19) cümlesini kurabiliyor.

Böylesi ruhsal bir kargaşada, ya bir arkadaş ya da tonton bir büyükanne, sığınacak bir liman veya tutunacak bir dal oluverir kimi zaman. Bazen ikisi birden olur, ne güzel!!

Juliet boş yere:

Büyükannesini her zaman ılımlı ve mutlu biri olarak bilirdi. Ona sarılmak yeni pişmiş bir somun ekmeğe sarılmak gibiydi.“( s.52) demiyor.

Zira ailesi ona ayrı bir oda verdiğinde; duvarda onu bekleyen ve teee büyük büyük büyükannesinden kalma bir sürpriz bekliyordur! Endişe Ağacı!
Her dalına farklı bir hayvan tünemiş olup, ağacın bedeninde bir de kovuk vardır! Bunların her birinin bir görevi vardır. Onlar neler mi? Kitabı okuyacak olanlar öğrenecek elbette! Yazarsam olmaaaaz!
Ama sizi onlarla tanıştırabilirim:

Vombat – Wolfgang
Köpek – Dimitri
Tavşan – Petronella
Keçi – Gwyneth
Tavus kuşu – Piers vee
Ördek – Delia

Kurguda dikkatimi çeken ama referansını çözemediğim bir durumu da yazmak isterim. Belki kitabı okuyanlar anlamlandırabilirler.

Kahramanımız Juliet, isminin baş harfleri olan yan yana üç JJJ’yi tam beş kere farklı şeylere benzetiyor. Örneğin, “Tıpkı yan yana dizilmiş üç balık oltası gibi“, “Tıpkı yan yana dizilmiş üç maymunun kuyruğu gibi.” vb. diyor…
Nedense zihnim buna takıldı. Neyse, siz keyifle okuyunuz efendim, benim gibi takılmayınız!

Sevgili Okurlar, Avustralya’lı yazar Marianne Musgrove bu kitabı torunlarına ithaf etmiş. Endişe Ağacı, yazarın ilk yayımlanmış romanıymış.

Kitabın özenli ve akıcı Türkçesi için Doğanay Banu Pinter’e ve yayımcısı Altın Kitaplar Yayınevi’ne teşekkür ediyorum. Çevirmenin adı , emeğe saygı gereği, kapakta belirtilse daha iyi olmaz mı?, diye yayınevine sitem edeyim izninizle. Sitemden sonra da tebrik edeyim. Neden mi? Yabancı özel isimlerin Türkçe okunuşlarını parantez içinde vererek, nasıl telaffuz edildiğini gösterdikleri için. Meselâ, Juliet Jennifer Jones ( Julyet Cenifır Cons); Ophelia ( Ofelya) gibi… Böylece Türkçe okuyanlar doğruya yakın telaffuz edebilir, okunuş uydurmak zorunda kalmazlar…

Kitabın sonunda “Endişe Ağacı hayvanları size de yardım etsin!” başlığı ile her bir hayvan ve temsil ettiği endişe grubu için resimli boş sayfalar olan etkinlik sayfaları var. Ayrıca, “Kendi Endişe Ağacı’nız olsun ister misiniz?” başlığında paylaşılan bağlantıyı açtığınızda karşınıza çıkan renkli versiyonun çıktısını alabilirsiniz. Bu fikri de beğendim.

Faydalı olmak, dünyadaki en güzel şey diye düşündü.” ( s.102)

Hayatı düşündü ve onun neden bu kadar zor olduğunu merak etti. Neden insanlar ara sıra da olsa birbirlerine karşı iyi davranmıyorlardı?” (s.89)

diyen Juliet, ailesi ve okul arkadaşlarıyla tanışmanızı çok isterim Sevgili Okurlar.

Bir şeyin sihirli olmaması, içinde sihir barındırmadığı anlamına gelmez.” ( s.24) diyen Büyükanne haklı galiba. Bakalım sizler – okursanız – neler hissedeceksiniz!

Sevgimle ve şevkimle ilettim! Sağlık, esenlik, kitaplar ve endişesi az günler hep sizinle olsun!

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s