Kitap Tamircisi | Ömür Kurt ( d. 1982 )
Resimleyen: Ahmet Uzun
Okunma Zamanı: 27 Haziran 2022
Öykü – Roman | 3. baskı – 2021 | Doğan Çocuk |
9 yaş ve üzeri | 91 sf.
Selâmlar Sevgili Kitap Dostları,
“Eski koltukların söküklerini dikip, çürümeye yüz tutmuş antika mobilyaları onaran ve eşyalara yeniden ruh veren babama…“
demiş Ömür Kurt kitabının ithaf bölümünde. Bu ithaf, yüreğimi ısıtan bir selâmlama oldu benim için. Parçası olduğumuz yaşam döngümüze en çok zarar veren canlının insan olduğu gerçeğini, hem çocuklara hem biz büyüklere öyle güzel anlatmış ki yazar, ba – yıl – dım!
Yazar, Milliyet Kitap Eki’nin Haziran – 2022 sayısındaki röportajında, “yaşsız bir kitap olmasını amaçladım.” diyor. Yukarıda yazdığım künyede, “dokuz yaş ve üzeri” nin, “üzeri” kısmına yetişkinler musallat olabilir! Çünkü kurgu, kitap içinde öyküler okutuyor hepimize.
Muhsin Dede kitabı tamir ettikçe her bölümde gizemli ve düşündüren bir soru veya “Dünya hep vardı ama ben yoktum. Bir gün geldim, bu dünyadan oldum.” ( s.18) benzeri cümleler merhaba diyor. Sonra peşine takılıp gidiyorsunuz. Çünkü kitap içindeki öyküleri Ahlatlı Belturan adlı, Evliya Çelebi misali bir kişi aktarmış.
Ömür Kurt, iklim krizine dikkat çekmiş Kitap Tamircisi‘nde. Küçüklerin anlayamayacağı kelimeler için ( örn. vesvese, toy, gaip vb.) dipnotlar eklemiş.
Yedi bölümden oluşan kitap, Dağlar bölümü ile başlıyor, Ülkeler ve Şehirler bölümü ile bitiyor.
Gayet nefis ve sıcak bir anlatımı var.
Sevgili Okurlar; Titreyen Ağaç, Sürüklenen Kütük, Kıkırdayan Çayır vb. başlıklarını taşıyan ve tamir edilen kitaptaki öyküler de ayrıca takdire şayan. Bu öyküleri ve kitaba hayat veren resimleri de çok beğendim.
“Bir çocuk yaşlanır mı?” ( s.40) diye soruyor yıpranmış kitap! Ne dersiniz, kıymetli okurlar! Beden yaşlansa da, içimizdeki çocuk hep var, sizce de öyle değil mi?
Çocuk Edebiyatı hayatımı kurtaran bir tür. Ne zaman içim daralsa, ya da içimdeki çocuk, “beni unuttun yine, huuu!” diye uyarsa, kitaplığımızdaki çocuk kitapları bölümünde alıyorum soluğu.
Bu arada bu kitabı, benden önce eşim okudu! “Yaa ne güzelmiş, başka kitabı var mı bizde bu yazarın?” diye sordu. Olmaz mı hiç! Daha önce Karaca ve Mucizeler Köyü adlı kitabını okumuştum Ömür Kurt’un ve onu da sevmiştim!
“Dünyayı nasıl da hor kullanmışız.” ın romanı Kitap Tamircisi.
Çıkmadık candan umut kesilmez, sözü gibi, yazar da umuda tutunmuş. “Eğer fark edersek…” demiş.
N’olur farketsek artık!
Sevgimle ve şevkimle ilettim! Sağlık, esenlik ve kitaplar hep sizinle olsun!
🌳”Bilgisizliğinden cesaret bulan insanlık, dağlara bu kez ışık toplarını aramak için değil, ağaçları kesip dağların canını yakmak için çıkmaya başladı. Eskiden ermişlerin, bilgelerin arınmak için çıktığı bu dağlara, artık ellerinde baltalarıyla tırmanıyordu insanlar. Hâl böyle olunca karanlık gökten yere indi, insanların içine girdi. İçini karanlık bürüyenler ağaçlara ve hayvanlara korku vermeye başladı.” ( s.25)

( s.82)