Hoş Geldin Hüzün | Françoise Sagan

Hoş Geldin Hüzün | Bonjour Tristesse | Françoise Sagan ( 1935 – 2004 )

Türkçesi: Nurullah Ataç

Okunma Zamanı: 08 – 10 Haziran 2022

Roman | 1. Basım – Aralık 2014 |
Everest Yayınları | 119 sf.

Selâmlar Sevgili Kitap Dostları,

Gençliğin bir ayrıcalığıdır geleceği düşünmemek.” ( s.102 ) cümlesinin, romanın özüne ya da ana kahramana referans olduğunu düşünüyorum açıkçası. Çünkü karşımızda yeni yetme ve de çok bilmiş, on yedi yaşında öksüz bir genç kız var. Anne ölünce, baba – tabiri caizse – âlemlere akmış, kızını da pek sıkmamış. Dolayısıyla rahata alışmış genç kızımız Cécile, babasının evlenme ihtimali ortaya çıkınca, kendisine kurallar koyacağını düşündüğü müstakbel üveyanne Anne’i babasından soğutmak ister ve sonunu düşünmeden, boyundan büyük plânlara kalkışır. Bu plânlara babasının eski sevgilisi Elsa’yı, sayfiyede tanıştığı ve duygusal yakınlık hissettiği hukuk öğrencisi Cyril’i de katar. Sonrasını öğrenmek okuyacak olanlara kalsın derim!

“Aşk dedikleri, sevda dedikleri birbiriyle ilintisi ilişiği olmayan birtakım duygular değildir ki… Büsbütün başka bir şeydir aşk. Gönlün vefalı bir şefkati vardır, bir tatlılığı, bir özleyişi vardır…”
( s.33)

Bilindik bir konu olsa da kendini okutan ve merak uyandıran bir kurguya sahip Hoş Geldin Hüzün. Sagan, oyun yazarı olarak biliniyor. Romanı okurken, oyun metni hissini alıyorsunuz zaten.

Yazar ile ilgili genel bilgiler çerçevresinde şunları söyleyebiliriz:

  • Burjuva bir aileye mensup
  • oyun yazarı ama farklı türlerde de eserler vermiş
  • 18 yaşında ilk romanı Hoş Geldin Hüzün‘ü yazmış ve Eleştirmenler Ödülü’nü almış.
  • Hoş Geldin Hüzün başlığının kaynağı ise Paul Eluard’ın bir şiiri
  • Sagan gerçek soyadı olmayıp, Marcel Proust’un Kayıp Zamanın İzinde eserindeki bir karakterden alınmış.
  • Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, yazarın ölümü üzerine şu yorumu yapmış: “Onun ölümüyle Fransa, tarihinin en parlak ve hassas yazarlarından birini kaybetti.
Paul Eluard’ın şiiri ( Everest Yayınları’nın basımından alınmıştır.)

Sevgili okurlar,
Benim okuduğum basım, Everest Yayınları’nın cep kitap boyutunda bastığı, Büyük Aşklar başlıklı serisine ait. Bu seriden, D.H. Lawrence’ın Bakire ile Çingene adlı kısa romanını okumuştum daha önce.

İlgiyle ve sonunu merak ederek okudum. Fransa’da tartışma çıkarmasına şaşırmadım doğrusu. Her toplumun kendine özel dinamikleri var elbette.

Hoş Geldin Hüzün‘ün grafik roman şeklindeki basımı ise Tudem Yayınları’nın alt markası Desen Yayınları tarafından yapılmış.

Françoise Sagan’ın fotoğrafı ( üstte) / Desen Yayınları baskısının kapak görseli ve içerik detayı ( alttaki fotoğraflar)

Yoğun olduğum bir zamanda, zihnimi fazla yormayan bir kurgu iyi geldi doğrusu. İlgi duyabilecekler için sevgimle iletiyorum.

Sağlık, esenlik ve kitaplar hep sizinle olsun!

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s