Yaşamanın İmkânsızlığı Üzerine Bir Diyalog | Osman Çakmakçı

Yaşamanın İmkânsızlığı Üzerine Bir Diyalog | Osman Çakmakçı ( d.1965 )

Okunma Zamanı: 03 – 04 Nisan 2022

Çizimler: Emel Akın

Diyalog – Felsefe | 1. Basım – Ekim 2021

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları | 73 sf.

Selâmlar,

Osman Çakmakçı’nın Konuşmanın İmkânsızlığı Üzerine Bir Diyalog kitabını 2018 yılında okumuş ve çok beğenmiştim. Bu kitabı yayımlanınca hiç düşünmeden aldım elbette. Şiir ve deneme kitapları da var. Şiirlerini henüz okumadım ancak Vakıfbank Yayınları’ndan çıkan Radikal Kitaplar adlı deneme kitabını alalı epey oldu, onu da bu ay okumak istiyorum.

Yaşamanın İmkânsızlığı Üzerine Bir Diyalog da yine bir felsefi sorgulama yolculuğu. Diyalog boyunca, tabiri caizse, merdivenleri birer birer çıkarken, durup bi’ nefes alıp, ne okudum şimdi dedikten sonra, yeni basamağa adım atıyoruz efendim.

Yaşamak dediğimiz şeyin, bir uğraş olduğu; çabalamak gerektiği; anlam denen şeyin İnsan’la ortaya çıktığı ve Doğa’nın anlama ihtiyacı olmadığı vurgulanıyor. Hepsi bu değil tabii. Yazarın diyalog sistematiği sizi bir yerden alıp bir yere vardırıyor. Aslında “varmak” ne kadar doğru bir kelime bu süreçte bilemedim. Belki de, yaşamdaki anlam arayışımızın döngüsünü; bu döngünün niçin bozulduğunu ve yeniden nasıl inşa edilebileceğini açıklamaya çalışmış desem daha doğru olur.

Hani, “anlatılmaz yaşanır” derler ya sevgili okurlar, teşbihte hata olmaz, “anlatılmaz okunur” diyeyim ben en iyisi. Çünkü fazla derine gidersem yazarın düşünme sistematiğini bozacağım gibi sizin kafanızı karıştırma ihtimalim de yüksek. Böyle yazdım diye, zor bir okuma olarak algılamayın lütfen. Anlatımı net ve örnekli. Günümüz insanının neye maruz kaldığını ve neye ihtiyacı olduğunu çok güzel aktarmış. Verdiği olumlu ve olumsuz davranış örnekleri içinde kendinizi bulursunuz belki. Zira olumsuz davranış örneği bana çok benziyorken, olumlusu tam da eşimi tarif ediyordu!

Uzun lâfın kısası; ben ilgiyle ve severek okudum diğer kitabı gibi. Sevgimle ve şevkimle iletiyorum. Keyfiyet siz okurlara kalmış.

Sağlık, esenlik ve kitaplar hep sizinle olsun.

🌳”… esas olan var olanı sürdürmek değil onu değiştirmektir. Tabii daha gelişkin bir yaşama doğru. Daha insani olana doğru.” ( s.40)

🌳”… insan daha en başından bir bilince sahip olması hasebiyle Doğa’dan kopuktur, onun içinde değildir, ona yabancıdır.” ( s.48)

“Yaşamın amacı olsa olsa anlamaktır; anlamaya çalışmaktır. Sonra da kabullenmektir. Sükûnettir, dinginliktir ve elbette ahenktir.” ( s. 65)

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s