Bir Savaşçı’dan Dersler – Babamla Doğa Yürüyüşleri | Timur Cüceloğlu ( d. 1973 )
Çeviri: Emre Pekçetinkaya
Okunma Zamanı: 01 – 03 Şubat 2022
Kişisel Gelişim | 1. Baskı – Aralık 2021 |
Kronik Kitap | 154 sf.
“Bu satırları yazarken babamın vefatının üzerinden beş ay geçmiş durumda…” ( s.145 )
Sevgili Okurlar,
Timur Cüceloğlu’nun yukarıya alıntıladığım cümlesinden yola çıkarak; bu kitap, babası Doğan Cüceloğlu hayatta iken yazılmaya başlanmış ve hatta bitmiş olup, vefat sonrası, yedi adet olan “esas bölümler”e, “Babamın Ardından … Bölüm İçin Sonsöz” başlığıyla her bölüm, ölüm sonrası tekrar yazılmış, toplam on dört bölümden oluşuyor. Timur Cüceloğlu’nun kendi deyişiyle “akıcı olmayan Türkçesi” nedeniyle çeviri yapılmış bir metin.
Şekilden öze gelirsem, “Doğan Hoca”yı bizler zaten biliyoruz ve seviyoruz. Hangi meslek grubundan okursak olalım, ya ebeveyn olarak ya da bireysel olarak yolumuz, gerek kitapları gerekse seminerleri ile kesişmiştir. Ve fakat bilmediğimiz onun evlâtları ile ilişkileri, yaşadıkları, sorunlarıyla nasıl başa çıktığı vb. konular, bir evlât olarak Timur Cüceloğlu’nun gözünden samimi bir dille bize ulaştırılmış.
2019 yılında geçirdiği kalp krizi sonrası babasını ziyarete gelip, dönerken Doğan Hoca’nın havaalanında oğluna söylediği:
“Ne kadar zamanım kaldı bilmiyorum. İnşallah on-on beş yıl daha ama bunu asla bilemeyiz. Bu birbirimizi son görüşümüz olabilir…” ( s.128)
cümlesini okuyunca boğazımın düğümlendiğini itiraf ediyorum.
Uzun sözün kısası, annelerin – babaların, öğretmenlerin ve gençlerin bu kitabı okumalarını çok isterim. Aslında sadece onlar değil, elbette herkesin okumasını isterim. Zira hiç de gül bahçesinde geçmiş bir yaşama sahip olunmamış.
Daha fazlasını kitabı okumak isteyenlere bırakıyorum efendim.
“Ve nihayetinde babam bana, herhangi bir duruma bir “kültür robotu” olarak tepki vermeyi değil, özgür seçimimle karşılık vermeyi öğretti.” ( s.111)
Sevgimle, şevkimle ve saygımla ilettim.
Sağlık, esenlik ve kitaplar hep sizinle olsun!
