Neredesin Arkadaşım | Yaşar Kemal

Neredesin Arkadaşım | Yaşar Kemal ( 1926 – 2015 )

Okunma Zamanı: 01 – 02 Ocak 2022

Seçme Röportajlar/ 7. baskı – Mayıs 2021/ 111 sf
Yapı Kredi Yayınları – Doğan Kardeş – İlkgençlik /

YaşarKemalOkumalarım

Ahmet, Mehmet, Süreyya hepsi boş hepsi hülya
Bir gün hayat bitecek dersin görmüşüm rüya

sözleriyle başlayan, eskilerden bir şarkı var ya hani, bu kitabı okurken nedense hep aklımda plâk gibi döndü durdu. Kimi zaman, gerçek mi yoksa hayal mi dediğim çok oldu. “seçme röportajlar” diyerek adlı adınca tanımlamış ya, neresini hayale havale ettin, derseniz, canınız sağ olsun! Vallahi bu cesareti üstadın kendisinden aldım, diyerek, zeytinyağı gibi üste çıkıveririm!

Şöyle ki; kitabın Sunuş bölümünde, “… röportajın ne kadar çarpıcı bir edebî tür olduğunu gösteren metinlerine yer veriliyor.” denmiş. O yüzden ben de diyorum ki, neden olmasın, hayal ile gerçek neden harmanlanmasın röportajlarda bile!?

Bu kitap için seçilen metinler, Yaşar Kemal’in “Çocuklar İnsandır ( 2013) kitabından alınmış olup; röportajlar 14 Eylül – 26 Ekim 1975 tarihleri arasında Cumhuriyet gazetesinde yayımlanmış.

Yukarıda, “Ahmet, Mehmet, Süreyya” dedim , amma velâkin burada onlar yok! Oğuz, Metin, Selim, Ali ve Muhterem Yoğuntaş var!
Hayatları hiç de rüya gibi değil, çileli. Büyükşehir’de ya da bir balıkçı kasabasında hayata tutunmaya çalışan, bunu yaparken sömürülen çocukların hikâyesi.

Bana tanıdık gelen metinlerden biri, Kuşlar da Gitti kitabından. Diğeri ise, geçen aylarda okuduğum yine YKY – Doğan Kardeş grubundan çıkan Yağmurla Gelen ( Muhterem Yoğuntaş’ın hikâyesi) isimli kitap.

Yaşar Kemal yazar da etkilenmez olur mu insan, kendi adıma şöyle söyleyeyim, çok dokundu her birinin hikâyesi.

Çok özlem çeken insanlardır çocuklar ” demiş Üstad ve şöyle devam etmiş:

… ben öylesine sevinçliyim ki bu yazdıklarımdan, örneğin çok iyi bir roman yazsaydım bu kadar sevinmezdim. Çünkü burda verdiklerim, insanoğlunun gerçeğine bütün yaptıklarımdan daha yakın. Öyle geliyor bana.” ( s.8)

Yukarıda da dediğim üzere, etkilenerek okudum. Kült eserlerinden önce ısınma okumaları diyebilirim. İlgi duyan, her yaştan okura içtenlikle öneririm.

Sevgimle ve şevkimle ilettim. Sağlık, esenlik ve kitaplar hep sizinle olsun!

Bir şeyi duyduktan, böylesine güzelliğine vardıktan sonra, ona yakın da olsa anlatamadıktan sonra, neye yarar ki, yazarlık, şairlik neye yarar ki…” ( s.77 )

“… insan dediğin, durmamalı, durmamalı, duran insan paslanır, kirlenir, yüreği kirli olur duran insanın, çabuk ölür. Ölmese ne olur, ha yaşamış, ha yaşamamış…” ( s.102 )

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s