Periler Şahının Kızı – İran Masalları
Okunma Zamanı: 22 Aralık 2021
Farsçadan çeviren: Mehmet Kanar
Resimleyen: Mustafa Delioğlu
Masal / 2.baskı – Nisan 2017 / 138 sf.
Yapı Kredi Yayınları – Doğan Kardeş
Masal okumalarıma, Mevsim Masalları serisi, Seçme Masallar, Tahsin Yücel’in Anadolu Masalları‘ndan sonra İran Masalları ile devam ediyorum.
Masal okumayı, dinlemeyi seviyorum, siz de seviyorsanız ne mutlu! Hangi kültürde söylenirse söylensin, ortak gerçekler ve dertler hep aynı. İnsanın tabiatı, farklı toplumlara benzer yaşanmışlıklar bırakıyor.
Bu kitap, biri Anonim olmak üzere yedi İranlı hikâyecinin masallarını içeriyor. Konular çoğu masallarda olduğu üzere, iyi ile kötünün mücadelesi, aç gözlülük, özgürlük, yalan ve kandırma vb. değerler üstüne…
On yedi masalın detayları şu şekilde:
☆ Subhî-yi Muhtedî > ( 1897 – 1962): Hikâyeci ve İran radyolarında çocuklar için ilk kez masal programları yapan kişi. Kitapta 7 masalı var.
●”Hayvanlar bizden önce dünyaya geldiler. Zararı dokunmayan ve bizim yardımcımız olan hayvanlara, zor durumlarında yardımcı olmalıyız.” ( s.11) > Tilki ile Horoz masalından…
●”Bütün insanların çektiği sıkıntı, açlıklarını giderecekleri bir parça ekmek içindir.” ( s.34) > Yalancı Keçi masalından…
☆Firdovs-i Vezîrî > ( 1919 – 1979): İranlı öğretmen, çocukluk ve ilk gençlik çağlarıyla ilgili hikâyeleriyle tanındı. Kitapta 2 masalı var.
☆Sâdık Hidayet > ( 1903 – 1951): Modern İran edebiyatında hikâyeciliğin üç kurucusundan biri, çok yönlü araştırmacı yazar. Kitapta 1 masalı var, Hayat Suyu adını taşıyor. Kitaptaki sevdiğim masallardan biri. Din istismarını konu edinmiş.
●”Tüm sular hayat suyudur. Bu suyun belirli bir pınarı yok. (…) Her yerde var hayat suyu. Yalnız sağırlar ve körler ülkesi insanları suya bu adı taktılar. Ama kardeşlerinde özgürlük duygusu yoksa boşuna vaktini telef etme. Çünkü hayat suyu onların işine yaramaz, ” ( s.100) > Hayat Suyu masalından…
☆Gulâmrızâ Sutûde > “Hakkında bilgiye ulaşılamadı” notu var. Kitapta 1 masalı var.
●”Periler ülkesinin padişahı zamanın sırtına sert bir kamçı vurdu ve daha süratli hareket etmesini emretti. Böylece zamanın akışı kızın yüreğinden kederi alıp götürecekti.” ( s.113) > Periler Şahının Kızı masalından…
☆Nâdir İbrâhimî > ( 1936 – 2008): İranlı hikâyeci, çocuk edebiyatı, senaryo ve piyes yazarı. Kitapta 1 masalı var. Yağmur, Güneş ve Çini Masalı. Çok beğendiğim ikinci masal. Sanatçı bir baba ve oğulunun masalı.
●”Gorgin! Biz birkaç yıldan fazla yaşamayız. Ama senin resimlerin binlerce yıl kalır, böylece bizim sevinç ve gurur kaynağımız olur,…” ( s.117)
Yağmur, Güneş ve Çini Masalı adlı masaldan…
☆Şekûr-i Lûtfî > ( 1943) : İranlı çocuk edebiyatı yazarı ve sporcu. Kitapta 1 masalı var.
☆Mehdoht Dovletâbâdî > “Hakkında bilgiye ulaşılamadı” notu var. Kitapta 1 masalı var.
☆ Kirman bölgesinden Anonim bir masal: Hiçler Şehrinin Kızı
☆Samet Behrengi > ( 1939 – 1968) : Azerbaycanlı araştırmacı öğretmen, hikâye ve masal derleyicisi. Kitapta 1 masalı var.

Masal sevenlerin dikkatine sevgimle ilettim. Sağlık, esenlik ve kitaplar hep sizinle olsun.