Sevmek, Sevinmek, İyi Şeyler Üstüne | Yaşar Kemal

Sevmek, Sevinmek, İyi Şeyler Üstüne | Yaşar Kemal ( 1926 – 2015 )

Okunma Zamanı: 03 – 08 Ekim 2021

Seçme Yazılar / YKY – Doğan Kardeş/

6. baskı / 2018 /113 sf.

Selâmlar,

“Yaşar Kemal okumalarım” kapsamında okuduğum Sevmek, Sevinmek, İyi Şeyler Üstüne adlı bu kitap yazarın Baldaki Tuz, Zulmün Artsın, Ağacın Çürüğü ve Ustadır Arı adlı kitaplarından seçilen 18 yazı ve konuşma metninden oluşuyor.

Yukarıda bahsi geçen kitapları da ayrıca okuyacağım elbette. Kitabı yayına hazırlayan Filiz Özdem, öyle güzel seçimler yapmış ki her bir metnin ve konuşma metninin – âmiyane tabirle – içine düştüm resmen.

Üstadın dillendirdiği ve yazıya döktüğü pek çok konudan bazıları şunlar: Sanat, roman, tembellik, İkinci Dünya Savaşı, Masallar ve Destanlar, Folklor, Nazım Hikmet, Doğa vb.

Eleştirirken bile sevgisini esirgemeyen bir bilge Yaşar Kemal. Nasıl içiniz coşmasın sevgili okurlar. İnanın yazdığı kimi metinlerin tarihini görmeseniz, bugünü yazmış dersiniz. Uzak görüşlülük mü? İnsanı ve insan tabiatını iyi tanıması mı? Ne derseniz deyin, şu bir gerçek ki; bazı konularda, bunca yıl sonra bile, hiç mi ilerleme olmaz diye yüreğim daraldı, üzüldüm.

Bilge yazarımız, insandan umudunu kesmediğine göre bana susmak düşer efendim. Ancak yine de,

Düşünmeyenlerdir ki, düşünceye düşmandırlar, bütün felaket de burada başlıyor.” ( s.11 )

cümlesini kulağımıza küpe niyetine paylaşmak isterim.

Kitabı yayına hazırlayan Filiz Özdem: “Sevmek, Sevinmek, İyi Şeyler Üstüne… Bu başlık, henüz Yaşar Kemal edebiyatıyla tanışmayanlar için, onun dünyaya yaklaşımını özetliyor.” diyor Sunuş yazısında.

Bu yazıların, yazarın, “edebiyat, kültür ve özgürlük üzerine temel düşüncelerini gençlere tanıtmak için” seçildiğini belirtse de yetişkinler de okuyabilir tabii ki! Zira ben, yine YKY – Doğan Kardeş grubundan çıkan ilk gençlik yaşlarına ait kitapları da okudum sevgili okurlar.

Okuduğum kitap 6. baskı. Çok beğendiğim bu kitabı, yakın çevremdekilere hediye etmek için birkaç tane aldığımda gördüm ki 10. baskıyı yapmış. Ne güzel!

Severek, ilgiyle, öğrenerek ve hayran kalarak okuduğum bu kitabı sevgimle ve şevkimle dikkatinize ve ilginize sunuyorum.

Sağlık, esenlik ve kitaplar hep sizinle olsun!

Not: Yaşar Kemal’in çok iyi bilinen eserlerini okumayı daha sonraya bırakarak, öncelikle diğer eserlerini okuyorum.

Alıntı:

“Bir kişi bir romanı yaratırken, önce dili yaratmak zorundadır. Kendine has dili olmayan bir roman, güçlü bir roman olamaz. Bu dil halkın dili de olamaz, destan, masal, şiir dili de olamaz. Sözlü anlatımın geleneği, olanakları başka, yazılı anlatımınki bambaşkadır. Yazarken bunun farkına vardım. Uzun romanları yazarken de başka bir şeyin farkına vardım, dilin yapısı da romanın biçimini, içeriğini etkiliyordu. (…) Ben de kendimi yazar sayıyorsam, insan gerçeğine bilinçli olarak miti, düşü getirdiğimdendir. İnsan nereden gelip nereye gittiğini buluncaya, doyumsuzluğunu alt edinceye kadar mite ve düşe sığınma sürecektir. Ondan sonra gene sürecektir. Çünkü insan yaşama sevincine, dünyanın güzelliğine doyamıyor.” ( 2009 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nde yaptığı konuşmadan)

Ben de romanlar yazdım, romanlarımın yaşam gibi doğru söylemesini, yaşamla birlik olmasını istedim. Çünkü insanlık, çünkü yaşam, umutsuzluktan umut üreterek buraya kadar gelmişti.” ( s.97 )

“Yurdumuzu vermek, insanını vermek, göstermek, kültürünü, gerçek kültürünü dünyaya tanıtmak insan olarak hakkımız, ödevimiz. Bu toprakların özelliği var.” ( s.51)

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s