Bir Kitabın Macerası | Koray Avcı Çakman
Okunma Zamanı: 05 – 07 Ağustos 2021
Resimleyen: Ezgi Keleş
9 yaş ve üstü / Çocuk Romanı / Tudem Yayınları / 112 sf.
Temalar: Gizem, Hayal Gücü, Mücadele, Okuma ve Yazma Kültürü, Serüven, Yaratıcılık
Çocuklar: Pınar ve Çınar ( ikizler ), Tuna, Sinem
Yetişkinler: Luna Tulgar Mavi ( yazar ), Nüya (editör), Püfüdü Hanım ( babaanne), Hurnur Hanım ( komşu), Semih Bey ( Baba), Çağla Hanım ( Anne) ve başkaları…
Hayvanlar: Saka kuşu, Kıkoku ( kedi), Koşturuk ( maymun)
Selâmlar,
Merak duygusu çocukluk çağında çok daha yoğundur malûm. Keşfetmeye çalışmak, sıradan olanda gizemler aramak doğal masal yazmak gibidir, kimi zaman bu istek olmadık maceraların kapısını da açabilir. İyi dileyelim iyi düşünelim ki öyle olsun efendim.
Hal böyle olunca, haydi gelin hep birlikte bir mahalleye kıyıcığından şöyle bir göz misafiri olalım, ne dersiniz?
Bir Cumartesi günü, mahalleye yeni biri taşınıyor. İkiz kardeşlerden erkek olanı, Çınar, arkadaşı Tuna’ya heyecanla telefon edip, “Çok gizli. Çabuk bize gel!” diye telefona eder. Kimin taşındığı hakkında hiçbir fikri olmayan Çınar, olayı bir gizeme çevirmiş hatta Tuna’nın haberi bile olmadan “Gizçöz” grubunu çoktan o anda kurmuştur bile.

Taşınan eşyalar arasında en dikkatlerini çeken ise üç tane sandıktır. İçlerinde ne olduğu merak konusudur. Sandıklar, doğal olarak, çocuk dünyalarında hazine çağrışımı yapmaktadır! Öyle midir gerçekten? Elbette ki hazine kelimesi gerçek anlamından ayrı olarak, kişilere göre değişir neyin hazine olduğu…
Taşınan kişinin kim olduğunu, ikizlerin kız olanı Pınar, pat diye söyleyiverir bizim iki kafadara.
Pınar’ın, bütün kitaplarını severek okuduğu ünlü yazar Luna Tulgar Mavi’dir… Çözüldü mü gizem? Yok canım nerdee! Gizçöz ekibinden Tuna’nın bir fikri var! Çınar merak eder, “Neyi çözeceğiz ki?” der.
Tuna: En çok merak edileni…
Çınar: Neymiş o?
Tuna: Bir yazar nasıl yazar? Bir kitap nasıl ortaya çıkar?
Buradan sonrası okuyacak olanlara kalsın isterseniz; hem küçüklere hem de büyüklere efendim.
Sandıkların içinde ne varmış? Bir kitap nasıl çıkarmış? Kitap doktoru kimmiş? Saka kuşu ile yazarın nasıl bir bağı varmış?
Çocukların dünyasına girince insanın zihni gevşiyor sevgili okurlar. Benim huzur dünyalarımdan biri de çocuk edebiyatı. Tavsiye ederim.
Yazarın sıcak diline olduğu kadar, resimleyenin keyifli ve canlı yorumlarına da teşekkür ediyorum.
Sevgimle ve şevkimle ilettim. Sağlık, esenlik ve kitaplar hep sizinle olsun!
Alıntı:
☆”Ona göre sözcüklerin silindiği bir dünyada yaşamak kâbustan beterdi. Sözcükler, onun işinin, düşünün, tüm yaşamının en önemli parçasıydı. Bazen kendini bir tür sözcük sihirbazına benzetirdi. Öyle olmasa onları bir araya getirip onca öyküyü, masalı, romanı nasıl yazabilirdi ki? Aslında ona göre yalnız kendisi değil, tüm yazarlar birer düş sihirbazı idi.” ( s.19)
☆”Yazar olmanın en güzel yanı, başkasının hayal edemediğini düşleyip kâğıda dökmekti.” ( s.20)
☆”Serüveni çok severdi ve en güzellerinin kitaplarda yaşanabileceğine inanırdı.” ( s.27 )
