Romanov Hanedanı | Solomon Volkov

Romanov Hanedanı | Romanov Riches |  Solomon Volkov ( d.1944 )


Çeviri: Sabri Gürses

Okunma Zamanı: 01 – 23 Mayıs 2021


Selâmlar,

Bu okumayı yapma motivasyonum Romanov Hanedanı’nı merak etmem olsa da Rus Kültürü ve Edebiyatı’nı tanıma amacı da etkili olmuştur.

 
Mayıs ayını ele geçiren iki okumamdan biri oldu Romanov Hanedanı. Onca güne ve verdiğim okuma emeğime değen bir okuma olduğunu içtenlikle belirtmek isterim.


Solomon Volkov, kültür tarihçisi olarak anılmakla birlikte, Leningrad Rimski-Korsakov Konservatuvarından yüksek dereceyle mezun bir müzikolog. 1976 yılında ABD’ye göç etmiş.


Pek çok incelemesi var. Peki bu kitapta ne var? 

Bu kitap bizi 1613 yılından alıyor; edebiyat, heykel, resim, müzik, opera, bale, tiyatro duraklarında önemli isimlerle muhatap kılarak, sarayın içine de girerek, 1917 yılındaki devrime getiriyor.


Kitap boyunca; Hanedan yöneticilerinin pekçok yazara ve sanatçıya gerek hamilik yaparak gerek haber yollayıp müdahele ederek gerekse suçlarını affederek nasıl yönetime bağladıklarını görüyoruz. Bağlayamadıklarını yok saydıklarını da görüyoruz elbette. Bağımsız kalmayı tercih edenler de var çünkü.

 
Sonuçta; Romanov Hanedanı, kültürü, politik bir araç olarak kullanmış.

İdarecilere idealist yandaşlar değil, sadece samimi hizmetçiler lâzımdı.” ( s.197) cümlesi ne kadar referanstır bilmem ama idealist yandaşlar da bulmuş Hanedan yöneticileri.

Örneğin, “Ortodoksluk, Otokrasi, Milliyet” ideolojik üçlemesini benimseyen iki yazar var: Gogol ve Dostoyevski.


Yukarıda yazdığım kültür yelpazesine – alanları bakımından –  denk gelen isimleri tek tek belirtmeye yer yetmez sanırım. Lâkin Puşkin’den girin Glinka’ dan çıkın; Tolstoy’dan girin Çaykovski’den çıkın; “Gezginler” diye adlandırılan ressamlardan girin, “Sıkı Yumruk” denilen bestecilerden çıkın diyorum. 


Yazarın, Giriş bölümünde belirttiği üzere bu kitabın devamının, 20.Yüzyıl Rus Kültür Tarihi başlığındaki kitap olduğunu öğrendim. Onunla devam edeceğim Sevgili Okurlar. Sonrasında başka okumalar da gelecektir kuşkusuz.


Romanov Hanedanı kitabı, oldukça detaylı ve kapsayıcı, ilginç bilgiler içeriyor. Buna rağmen Sabri Gürses’ in akıcı Türkçesi okumanızı keyifli hale getiriyor. Lâkin bu değerli kitabın düzeltisinin yeniden yapılması gerektiğini düşünüyorum.


Değerli Kitap Dostları; genel bir başlangıç için Rus Kültürü ve Edebiyatı’nı merak eden herkese içtenlikle öneririm.


Sevgimle ve şevkimle iletiyor; yazarın kıymet verdiğim sorusuyla yazımı bitirmek istiyorum:


Kültür kanonu nasıl belirlenir ve bu süreçte en önemli rol kimindir  – otoritenin mi yoksa tüketicinin mi?” ( s.267 

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s