DAR YOL| PERİDE CELÂL

DAR YOL | PERİDE CELAL ( 1916 – 2013 )

Okunma Zamanı: 08 – 14 Şubat 2021

Selamlar Değerli Kitap Dostları,

Peride Celâl merak ettiğim ancak nedense pek az okunan bir kadın yazarımız. Okumak, üslubunu tanımak istedim. Bu motivasyon ile başladım eserlerini okumaya. Öyküleriyle adım attım bu yolculuğa ve her birini çok sevdim, romanlarıyla devam ediyorum.

Okuduğum öykü kitapları sırasıyla şu şekilde oldu:

Bir Hanımefendinin Ölümü (2019)

Melahat Hanımın Düzenli Yaşamı ( 2020 )

Mektup (2021)

H2O Yayınları, yazarın kitaplarını yeniden basıyor. Yeni bitirdiğim DAR YOL romanı dâhil bu öykü kitapları o yayınevine ait. Kitaplığımda olmayan eserlerdi, bu vesile ile tamamlama fırsatı doğdu. Yine de diğer kitaplarını da tamamlamayı istiyorum. Dar Yol’dan sonra okuyacağım romanlar kitaplığımızda bulunan, Can Yayınları’ndan çıkanlar; Üç Yirmi Dört Saat, Kurtlar, Gecenin Ucunda.

Geleyim Dar Yol romanına…

Öykülerinden gelen bir aşinalıkla üslup ve içerik olarak yabancılık çekmedim. Duru ve sakin bir anlatımı var yazarın. Buna rağmen tansiyonu yüksek sahnelerin heyecanını okuruna geçirebiliyor ya en çok buna hayret ediyor ve bayılıyorum. Her kitabı için söylediğimi bu roman için de tekrar etmek isterim; film izler gibi okuyorsunuz kurguyu. Abartısız bir anlatının etkisi altındasınız, akıp gidiyorsunuz.

Karakterleri tek tek yazıp kitabın özetini yapmayacağım elbette ancak şunu söylemek isterim; yazar bir Giriş yazmış ve orada bu romanı nasıl yazdığını ve kadın kahramanın aslında kim olduğunu ve sonra niçin değiştirdiğini açıklamış. İlginç geldi bana. “… gördüklerimizle bilmediklerimiz arasındaki farklılık…” cümlesi ise benim daha en başta, ne okuyacağıma dair rehberim oldu.

… gördüklerimizle bilmediklerimiz arasındaki farklılık…” cümlesi ise benim daha en başta, ne okuyacağıma dair rehberim oldu.

Yazarın biyografisine göre, ilk yazdığı romanlar aşk ve macera romanları imiş. Sonrasında ise toplumcu – gerçekçi tarzı benimsemiş. “En büyük maceralar farkına varmadan başımızdan geçmiş yahut geçmekte olanlardır.” (s.138) cümlesini, romanın ünlü yazar karakteri Sedad Kemal’e bunun için mi söyletti acaba?

Selim İleri, kaleme aldığı sunuş yazısında, yazarın toplumcu – gerçekçi dönemine ait ilk romanın – kendisi açısından – DAR YOL olduğunu belirtiyor. Behçet Necatigil’e göre ise Üç Kadının Romanı adlı eseri imiş.

Sevgili Okurlar,

1940’ların Fenerbahçe’sinde aşı boyalı bir evde, toprak yolda, köşkte kimler yaşıyor, neler oluyor seyreyleyin isterim. Ne diyorsun, kitap bu, okunur, seyreylenir mi derseniz haklısınız elbette. Ancak bu kurgu, yazımın başında da belirttiğim üzere film gibi.

Dar Yol’a yüklenecek tüm anlamlar biz okurlara ait. Geçenlerde izlediğim bir dizide mealen şöyle bir cümle sarfetti anlatıcı:“İnsan; acıları, hüzünleri, sevinçleri, yaşanmışlıkları, yaşayamamışlıkları ve sırlarıyla insan.” diye. Bence bu kitap işte böyle karakterleri olan bir kitap.

“İnsan; acıları, hüzünleri, sevinçleri, yaşanmışlıkları, yaşayamamışlıkları ve sırlarıyla insan.” diye. Bence bu kitap işte böyle karakterleri olan bir kitap.

Belki de biz bu romanı okurken, romanın ele avuca sığmaz, meraklı genç kızı “Cenan’ın Rüyaları’nı okuyoruzdur. Siz de dâhil olun isterim…

Sevgimle ve şevkimle ilettim. Sağlık, esenlik ve kitaplar hep sizinle olsun.

Alıntılar:

Kitaplarınız, yazılarınız ve sakin bir köşe… Bu karışık dünyada imkânı olanlar için daha güzel, daha mükemmel bir yaşam tasavvur edemiyorum.” ( s.46 )

Hepimiz göründüğümüzden ne kadar başkayız! Vücudun dar iskeleti içinde hapsolmuş, birbirine zıt arzular, hevesler, fenalıklar, istekler, ve isteksizliklerle dolu hayvanların en kötüsü… Gene de bizi hor görmemek, olduğumuz gibi kabul etmek lâzım. Bizim bir ruhumuz var ve belki bütün fenalıklar oradan geliyor. Hem sonra güzel, bomboş bir kalıp neye yarar? Her şey içimizin cehenneminde, bütün fenalıklar fakat bütün güzellikler de orada…” ( s.147)

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s