Harry Potter ve Ölüm Yadigârları | Harry Potter and the Deathly Hallows | J. K. Rowling ( d.1965)
Çeviri: #SevinOkyay – #KutlukhanKutlu
Okunma Zamanı: 02 – 06 Şubat 2021
Selâmlar Değerli Kitap Dostları,
Harry Potter yolculuğumun 7. ve son kitabı demek isterdim ama değil.
8. hikâye olarak tanımlanan Harry Potter ve Lanetli Çocuk oyununu okumak istemeyenler için son kitap diyebiliriz. Ancak merak edip illâki okunur diye düşünüyorum. Çünkü bu kitabın “19 yıl sonra” bölümünü okuyunca merak etmemek elde değil. Ne özelliği var o bölümün? Yıl hesabı yapılırsa, “yetişkin Harry” var karşımızda. Burada keseyim.
“Ölüm Yadigârları” kavramı, “Ozan Beedle Hikayeleri” içinde geçen bir masal. Burada 3 nesne var. Onları da yazmayacağım ama bu hikaye kitabını, Hogwarts Okulu’nun müdürü Dumbledore, Hermione kızımıza miras bıraktığını yazabilirim.
690 sayfayı merak ve heyecanla okudum. Harry Potter, arkadaşları Hermione ve Ron ile okula dönmüyor çünkü tamamlamaları gereken bir görevleri var. Bu vesile ile Harry anne ve babasının yaşadığı yere de gitmesi gerekiyor. Zorlu bir yolculuk. Doğal olarak ölüm – kalım mücadelesi. İyiler mi kazanacak kötüler mi?
Bu kitabın sadece gençler için olduğunu düşünmüyorum; daha önce de söylemiştim. Mesajlar düşündürücü. Bir ara gözlerimin dolduğunu da itiraf edeyim.
Seri bitince filmlerini izlemeyi plânlamıştım. Yürekten diledim galiba, bir tv kanalı, 6 haftadır her Pazartesi akşamı kitapların filmlerini sırayla yayımladı. Bu hafta ( 08 Şubat 2021 ) bu kitabın filminin 1.bölümü yayımlanacak. O yüzden sevinçliyim.
Bu hacimli kitabın akıcı Türkçesi için Sayın Sevin Okyay’ya ve Kutlukhan Kutlu’ya teşekkür ederim.
Bendeniz, Harry Potter ve Lanetli Çocuk ile okumaya devam edeceğim. Sonra Ozan Beedle Hikayeleri‘nin peşine düşeceğim. Sadece o da değil; J.K.Rowling’in Robert Galbraith mahlas adıyla yazdığı polisiye romanlarına da el atmayı düşünüyorum.
Yazdıklarım, detaya girmeden çerçeve çizmek adınadır. Zira oturup düşündüğünüzde, elbette evrensel mesajlar var içinde. Örneğin;
“Ölülere acıma, Harry. Yaşayanlara acı, her şeyden çok da, sevgisiz yaşayanlara.“( s.658)
cümlesinden yola çıkarak, bir yetiştirme yurdunda büyümüş olan kötü karakter Riddle ile teyzesi ve eniştesinin evinde, itilip kakılarak büyüyen Harry arasında fark yaratan nedir, ikisi de en temel yaşlarda sevgisiz büyüdüğü halde?
Dolayısıyla Sevgili Okurlar; okumanın dahasını sizlerin keyfiyetine bırakıyorum.
Sevgimle ve şevkimle ilettim. Okumamış olan varsa benim gibi, bence okuyunuz Harry Potter serisini.
Alıntı:
“Sen ölümün gerçek efendisisin, çünkü gerçek efendi Ölüm’den kaçmanın yolunu aramaz. Ölmesi gerektiğini kabul eder ve yaşayanların dünyasında ölmekten çok ama çok daha kötü şeyler olduğunu anlar.” ( s.656 )