Kış Masalları | Winter Tales
Derleyen ve çeviren: Tarık Demirkan
Resimleyen: Feridun Oral
Okunma Zamanı: 16 – 17 Ocak 2021
Selâmlar Değerli Kitap Dostları,
Mevsim Masalları serisinden Güz Masalları‘nı geçen sene sonbaharın son ayında okumuştum. Kış Masalları‘nı okumak kışın ikinci ayına kısmetmiş.
Güz Masalları gibi, Kış Masalları‘nın da derleme ve çevirisi Tarık Demirkan’a, güzel resimleri ise Feridun Oral’a ait.
Toplamda on altı masal var içeriğinde. Ancak Hans Christian Andersen’e ait KAR KRALİÇESİ ana masalı, kendi içinde birbirinin devamı yedi masaldan oluşmakta.
Yukarıda sözünü ettiğim on altı masal sadece Andersen’e ait değil elbette. Örneğin SULTANIN OĞLU ve ÜÇ LİMON bir Anadolu masalı; KUZEY IŞIKLARI Fin masalı; RÜZGÂR DÜĞÜMLERİ Estonya masalı; SİHİRLİ KESE Tibet masalı. Ayrıca kişilere ait masallar da var.
Bu masalları da Güz Masalları gibi keyifle ve merakla okudum. Ne anlatıyor? Doğayı ve döngüyü farklı coğrafyaları gezdirerek anlatıyor. Ve tabii ki insanın doğasını yani insan olmanın güçlü ve zayıf yönlerini de anlatıyor tüm masallar gibi. Açgözlülük, zayıflık, kıskançlık, kararlılık, dostluk, işbirliği vb.
Sevgili Okurlar; farklı kültürlerden masallar olduğu için elbette değerliler ancak benim en ilgimi çekenlerden bir tanesi Alajos Csicsay’ın KUTUP AYISIYLA KIŞ PERİSİ masalı oldu. Kutup ayısının her yanı beyazken burnu neden siyah kalmış biliyor musunuz? Ben bilmiyordum. Masal bu ya, okuyanlar öğrensin bence. Google Amca’ya sorarak hile yapmak yok ama tamam mı?! Masalın tadını çıkarın efendim.
Yapı Kredi Yayınları’nın Doğan Kardeş grubundan çıkmış bu kitap daha doğrusu seri. Her yaş grubuna – biz yetişkinleri de katarak – uygun olduğunu düşünüyorum.
Çeviri emeği için Tarık Demirkan’a, çizim emeği için ise Feridun Oral’a içten teşekkür ediyorum.
Sevgimle ve şevkimle ilettim.
Alıntılar:
“Selam verdim onlara, ama başları çok yukarıda olduğu için beni görmediler. Doğrusu biraz kibirliydiler.” ( s.11) – Küçük Çam Ağacı masalından.
“Kar kışın yağan, yumuşacık soğuk bir örtüdür. Ama bitkiler için sıcak bir yorgan gibidir. Donmalarını engeller. Sizin için kusursuz bir örtü. Hele bir yağsın, ondan sonra üşümeyeceksiniz.”
(s. 56) – Bir Kış Masalı masalından.
“Bütün bu olanlar, dünyanın kurulduğu tarihin ilk başlarında oluyormuş. Hatta galiba tam olarak dünyanın kurulduğu ilk günden on yıl ve üç gün önce! Çünkü on yıl ve üç gün sonra dört kardeş büyük bir kavgaya tutuşmuşlar ve dünyamızda da her şey işte öyle başlamış.” ( s.124) – Dünyayı Dolaşan Dört Kardeş ( Zoltan Zelk) masalından.