Selin Beni Terk Etti | Fatih Debbağ

Selin Beni Terk Etti | Fatih Debbağ

Okunma Zamanı: 01 – 02 Ekim 2020

Türü: Çocuk Romanı

Yaş: 10 – 13 yaş / 5 – 6 – 7. Sınıflar

2018 Tudem Edebiyat Birincilik Ödülü

Yer: Gümüşsuyu ( Taksim ) / İstanbul

Çocuklar:
Deniz➡️ Mutfak işlerine ilgisi var
Selin➡️Sokak hayvanlarına duyarlı
Ceren➡️Bale yapıyor
Can➡️Çiçek koleksiyonu var. Kurutup, latince isimlerini etiketleyip saklıyor.
Zeynep➡️2,5 yaşında

Yetişkinler:
Anne➡️Türkçe Öğretmeni
Baba➡️Mimar
Dedeler, Büyükanneler, öğretmen arkadaşlar

■■■

Şimdi siz turuncu kafalı Selin cimcimesinin Deniz oğluşumuzu terk etmesinden yola çıkarak bu romanı Kerem ile Aslı masalı diye düşünmeyin efendim.

6.sınıftaki Deniz karalar bağladı hatta bu ayrılık olayını, tam da Deniz’in bakkaldan yumurta aldığı zamanda söyleyince Selin, ahh o yumurtalar yerle yeksan oldu!

Yaaa, oldu mu şimdi, Türkçe Öğretmeni annenin, öğretmen arkadaşları gelecek, anneye lâzım o yumurtalar Deniz, n’aptın sen çocuğum!

Her şey böyle başladı ama kurgu güzel, sıcak ve akıcı. Deniz’in öğretmen annesi ve mimar babası ayrılmaya karar vermişler ancak ara bir süreçteler. İletişimleri sürüyor ve görüşüyorlar. 2,5 yaşında bir kızkardeşi de var Deniz’in. İlişkiler oldukça dengeli.

Kurgu Selin’in Deniz’i terk etmesinden yola çıkarak Deniz’in davranışlarını sorgulaması, sonrasında halkayı genişleterek okuldaki arkadaşları ve anne ile babasına yaklaşımına doğru bir öğrenme – duygusal olgunlaşma süreciyle devam ediyor.

Mimar babası ile iletişimi ise şehrin binaları, yapıların tarihi, aile ilişkileri üzerinden yürüyor. Bir süre sonra Gezi Direnişi’nin içinde de buluyoruz kendimizi. Dolayısıyla doğa, hayvanlar, bitkiler de söz konusu.

Bütün bunları tek tek yazınca aklınıza çok didaktik bir kurgu gelmesin lütfen, zinhar öyle değil. Tam tersine çok tatlı bir roman. Fakat kimi yerlerde, anlatıcı Deniz’in içine yazarın kendisi kaçmış gibi hissedebilirsiniz, şaşırmayın. Çünkü 11 yaşındaki bir çocuğun yapacağı muhakemeyi aşan birkaç yer vardı. Beni rahatsız etmedi bu durum, kurguya bir zararı olduğunu da düşünmüyorum.

Ebeveynler de okusun arzu ederim; öğretmenler zaten okur diye düşünüyorum.

Bu arada kitabın yazarı Sevgili Fatih Debbağ’ı tebrik ediyorum.

Sevgimle ilettim. Sağlıkla, sevgiyle ve hep kitapla kalınız.

Alıntılar:

🌳📚”Okurken burun kıvırdığımız hikâyeler onun anlatımıyla başka bir şeye dönüşür, bizse onları tekrar okumak için yarışırdık. Biz hikâyeleri, masalları böyle sevmiştik. Sonra onları içinde saklayan kitapları sevdik.” s.52

🌳📚“Sanırım yaptığım hatalardan biri de bu. Birini yeterince tanımadan onunla ilgili bir görüş oluşturmak. Bu, aynı zamanda yanlış bir fikre kapılmama da neden oluyordu.

( s.79)

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s