Bizim Sokağın Hikâyesi | Hira Ayşe Özsoy (d.1988)
Resimleyen: #ÜmranKargı
Okunma Zamanı: 29 – 30 Eylül 2020
Yaş: 9 yaş ve üstü
Yer: Adana
Çocuklar: PINAR > “Biraz bilmiş biri olduğu” söylenen 9 yaşındaki anlatıcı cimcimemiz😄
ÜMİT – EMRE – CEMİLE – İPEK – İBRAHİM
YETİŞKİNLER: YUSUF ÖĞRETMEN – anne ve babalar – komşu teyzeler amcalar – mahalle esnafı – SAHAF EYÜP – mahallenin kedisi BAL
Ayyy nasıl unuttum, bir de dilsiz kahramanımız var, dört tekerlekli şimdilik “sarı minübüs” diyelim sonra bir adı olacak ama adının ne olduğunu okuyanlar öğrenecek!
Adana’nın sıcağında, yaz tatilinde oyun oynayan ama yine de sıkılan tatlı bir grup çocuk var efendim. En bilmişleri bıcır bıcır konuşan Pınar’ın anlatımıyla okuyoruz hikâyeyi lâkin hep o konuşmuyor elbette. Diğer çocuklar, anneler, babalar vb. diyaloglarla da ilerliyor hikâye.
Eskiden bildiğimiz ama yeni nesilin çok azının bildiği sokakta oynayan çocuklar. O yaz sıcağında sıkıntılarını meraka dönüştüren şey Yusuf Öğretmenlerinin içi kitap dolu sarı bir minibüsle mahalleye gelmesi olur.
Vee kitapları tanıma, okumaya çabalama, nasıl seçeceğini öğrenme, okuyamama , üzülme, sorgulama, aile ve mahalle dayanışması, işbirliği, değer verme, iletişim vb. bütün bunları sıcacık bir kurguda okuyorsunuz, pardon okudum bir yetişkin olarak.
Tüm sosyal becerilerin yani sıra aslında ana mesaj, doğru kitabın nasıl seçilmesi gerektiği dolayısıyla okuduğun kitaptan keyif almak. Bu süreç kendi seyrinde çocukların birbirlerinden etkilenmesiyle güzel aktarılmış. Umarım çocuklar da severek okur.
Yazar Hira Ayşe Özsoy’un ve resimleyen Ümran Kargı’ nın kalemlerine sağlık. Sevgimle ilettim.
“Of anne of! Hevesimi yine kursağımda bıraktın! Nasıl deyimler ama. Kitap okuyunca böyle havalı havalı konuşabiliyorum.” diyor bilmiş anlatıcı Pınar bıcırı!