Son Yaprak ve Kısa Hikayeler / The Last Leaf and Other Short Stories / O.Henry ( 1862 – 1910 )
Okunma Zamanı: 14 – 31 Temmuz 2020
🍃🍃🍃🍃
📚Amerikan Edebiyatı
✍O.Henry ( William Sidney Porter )
📚11 kısa hikâye
🍃🍃🍃🍃🍃
Sevgili Kitap Dostları,
O.Henry hikâyelerini okurken, Orhan Kemal’in ABD versiyonunu okuyormuş hissine kapıldım. Hikâyelerin doğrudan, sade, ince gözleme dayalı olması ve ters köşe sonları okuru kendine bağlıyor açıkçası. Hepsi güzel öykülerdi.
En etkilendiklerim kitaba ad olarak seçilen Son Yaprak dahil Belediye Raporu, Polis ve İlahi, Haydut Prens ve Noel Hediyesi.
Noel Hediyesi‘nin sanırım filmi mi yapılmıştı emin değilim. Hatırlayanlar vardır belki. Okurken “aa biliyorum bu hikâyeyi” dedim sırıtık bir suratla. Hani genç bir çift var. Kızın saçları çok güzel ve uzun. Adamın ise çok değerli bir saati var. Daha fazla yazmayayım. Bilmeyenler okur belki.
Öyküseverlere içtenlikle öneririm. Sevgimle ilettim. Nice güzellikler sizinle olsun🙏❣📚
🍃🍃🍃🍃🍃🍃
Alıntılar:
“Yeryüzündeki en yalnız şey, o gizemli, o uzun yolculuğa hazırlanan bir ruhtur.”
s.48 / Öykü: Son Yaprak
🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃
“Lena okuduğu her masalda, kendininkine benzeyen bir durum bulurdu. Oduncunun kaybolan çocuğu, mutsuz kız, ezilen üvey kız, cadının kulübesine hapsedilen küçük kız… hepsi de Lena’nın, yorgunluktan canı çıkan Madenciler Oteli’ndeki bu küçük hizmetçinin başka başka kılıklardaki görüntüleriydi. Her seferinde de, tam dertler artık katlanılmaz noktaya vardığında bir iyilik perisi çıkar, kahraman prensi yardıma yollardı. (…) geçen gün Bayan Maloney kitabı onun odasında bulmuş, sert bir dille, geceleri okumanın hizmetçilere yaramayacağını, uykusuz kalacaklarından ertesi gün işe canla başla sarılamayacaklarını söyleyerek kitaba el koymuştu. Henüz on birinde, evinden ve annesinden uzakta, oyun oynamaya vakti olmayan bir kız, Grimm Masalları’ndan da mahrum yaşayabilir miydi hiç? Hele bir deneyin de, bunun ne kadar zor olduğunu kendiniz görün.” s.98 / Öykü: Haydut Prens