İbn Rüşd

İBN RÜŞD | AVERROES | ( d.1126 / Kurtuba – İspanya / ö.1198 / Marakeş – Fas )

Selâmlar Sevgili Kitap Dostları

Kapakta alıntıladığı üzere “İlim anavatanımızdır, cehalet ise yabancı bir yer.” demiş olan, Avrupa Birliğinin “Fikir Mimarları” kapsamına aldığı İbn Rüşd Endülüslü bir âlim olup bu sıfat içinde din bilimleri dahil “matematik, astronomi, fizik, mantık, felsefe, politika, psikoloji, zooloji, edebiyat ve ahlâk” dahil pek çok bilgiye sahip olduğunu öğrendim.

Ben bu alanları tek tek okurken bile yüreğim yoruldu cidden. İbn Rüşd ise okumaktan bir an bile yorumlamış efendim, aktarıldığına göre okumadığı iki gece var ; biri evlendiği gece diğeri babasının öldüğü gece!

En büyük özelliği aklı öne çıkarması, din ve felsefenin çelişmediğini anlatmaya çalışması. Elbette bu “çalışmak” fiili hafif kaldı, kendini adamış desem daha doğru. Ömrünün 30 yılını Aristoteles’ i inceleyip, onun eserlerine yorum yazmış.

İtibar gördüğü kadar eleştirilmiş de, hatta Katolik kilisesi bile düşüncelerini sakıncalı bulmuş! Ve maalesef sürgün cezası almış. Şaşırdım desem yalan olur.

Lâkin fikirleri, özellikle kadın-erkek eşitliği konusundaki düşüncesi beni çok etkiledi, bulunduğu çağın çok ötesinde olduğunu sadece bundan bile anlayabilirsiniz.
Uzun zamandır onu tanımak istediğim bir okuma yapmak istiyordum, Destek Yayınları’nın bu mini kitabı kısa bir başlangıç oldu. Dolayısıyla ilginiz varsa tadımlık bir fikir edinebilirsiniz.

Fakat yayınevine – hoşgörüsüne sığınarak- iki uyarım var:

1- Felsefe serisi başlığında çıkan bir kitapta, akademisyen hiçbir felsefeci Aristoteles’ten “Aristo” diye söz etmez, edeni de uyarırlar. Kitapta ısrarla “Aristo” kullanılmış.

2- Doğru yazılışı KUR’AN iken ısrarla KURAN olarak kullanılması da diğer önemli editasyon hatasıdır bence. 2.baskı yapılacaksa düzeltilmesini umuyorum.

Sevgimle ilettim. İlgi duyanlara öneririm efendim.

📌Daha detaylı okuma için Say Yayınları’nın “Fikir Mimarları” serisinden çıkan İbn Rüşd kitabını da Farabi kitabıyla birlikte okuma listeme almış bulunuyorum.

Okunma Zamanı: 01 – 03 Nisan 2020

Alıntılar:

🌱”Bilmek en büyük ibadettir ve insan doğası gereği bilgiyi arar.” (s.106)

🌱“Beş duyu ile toplanan veri, aklın ilkelerine göre yorumlanarak Tanrı’ya ulaşılabilir. Bu nedenle felsefe gerekli hatta vaciptir.” ( s.107)

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s