Karanlıktan Yağan Kar | Örsan K. Öymen ( d.1965)
Haftasonu kitabımla cümleten Selâmlar🙋🏻♀️
Karanlıktan Yağan Kar; Felsefe profesörü Örsan Öymen’ in 28 yıl sonra okura kavuşmuş romanıdır efendim. Önsöz’e göre 20 yaşında tasarlamış, 26 yaşında son halini vermiş, sonraki yıllarda da başkaca dokunuşlar yapıp 54 yaşında biz okurların huzuruna çıkartmış.
Meslekî bir kitabı [ Tanrı Var Mıdır? ] vardı elimin altında ancak bir felsefecinin yazdığı roman nasıl olur diye merak ettiğimden önce bu kitabını okudum.

Üniversitede görevli Yaşat Bey ile Sartur’un fikri atışmaları gibi başlasa da aslında Yaşat’ın kendi düşüncelerini de okuyorsunuz. Ayrıca başka karakterler de var; felsefi konular içermesine rağmen merakla kendini okutan akıcı bir kurgu.
Düşüncelerinizin, zihninizin raylarında tıngır mıngır yol alırken ve arada bacasından atmosfere duman savururken ( mecazi anlamda), nerede makas değiştireceği hiiiç belli olmaz efendim. Ve biz fâni insan evlâtları ne zaman cesur, özgür, yalnız, âşık, katil olacağımızı bilemeyiz diyorum ve susuyorum. Çünkü yazan, konuşmamayı tercih etmişken ve üstüne üstlük bir de bu konuda yazı kaleme alıp arka kapağa koymuşken, bendeniz çok bile konuşmuş / yazmış oldum.

İlgiyle okudum, sevgimle ilettim. İlgi duyabileceklere içtenlikle öneriyor sizi Örsan Öymen’in metni ile başbaşa bırakıyorum.
➰”Bir yazarın, yazdığı edebiyat eseri üzerine, örneğin romanı, kısa öyküsü, şiiri üzerine konuşması, o eseri yıpratmaktan başka bir işe yaramaz. Bir yazar, felsefe, sosyal bilim, doğabilimi gibi alanlarda yazdığı kuramsal eserler üzerine konuşabilir, o eserde anlatılmak istenen şeyi özetleyip, açıklayıp, gerekçelendirebilir. Kuramsallık zaten bunu gerektiren bir şeydir. Öte yanda, bu eserde söz konusu olduğu gibi, bir edebiyat eseri felsefi düşünceleri içerse bile, bu eser üzerine konuşmak anlamsızdır. Bu konuda söylenebilecek tek şey vardır, o da 20. yüzyılın en önemli filozoflarından biri olan Ludwig Wittgenstein’ın söylediği bir sözdür: Üzerine konuşulamayan şey konusunda susmak gerekir.“
Okunma Zamanı: 25 – 26 Ocak 2020
Beşiktaş / İstanbul

Alıntılar:
🦉”… herkesin iyi kötü bazı önyargıları ve varsayımları vardır ve bunlar olmadan insanın yaşaması olanaksızdır.” ( s.20 )
🦉”Çocuksuluk. Hepimizin bir köşesinde, kimimizde sıkışmış, kimimizde kurtulmuş.” ( s.31 )
🦉”Özgürlük insanın kendisini bilmesiyle ilişkili bir şey. İnsanın kendisiyle barışık olduğu zamanlar, kendisine yabancılaşmadığı zamanlar tattığı bir duygu.” ( s.55)
