Konçinalar | Haldun Taner

Konçinalar | Haldun Taner ( 1915 – 1986 )

Selâmlar Sevgili Kitap Dostları 🙋🏻‍♀️

Her hâliyle daha doğrusu tüm hayatıyla katıksız bir kültür insanı ve muhteşem bir entelektüel. Hayatını okumadan dahi yazdığı öykülerde bunu okurunun kafasına vurmadan gayet zarif şekilde hissettiren bir aydın. Sayın Haldun Taner için söz söylemek haddime değil elbette.

Bu öyküleri okuyup bir de özgeçmişine bakınca, böyle değerlerimizin çok az kaldığına mı yanayım yoksa değerlerinin bilinmeyişine mi hayıflanayım bilemedim.

Konçinalar isimli öykü kitabının Varlık Yayınları’ndan çıkışının 50.yılı sebebiyle bu özel baskıyı çıkarmış Yapı Kredi Yayınları.

İçinde, daha önce okuduğum On İkiye Bir Var isimli öyküsü de dahil 13 öykü bulunuyor ki öykülerin sıralamasını da Haldun Taner yapmış.

Öykü sevdiğim için keyifle okudum ayrı bir konu ama her bir öyküdeki insan hallerini, farklı dil ve kültürleri, esprileri kullandığı anlatım tarzına hayran olduuuum! Tiyatro izler gibi okudum! O kadar gerçek gibi! Ba-yıl-dım❤ Zaten tiyatro eserleri de kallavi.


Kimi öykülerdeki yabancı ya da bilmediğimiz kelimeler için dipnotlar gayet güzeldi ve ilk kez, “ne zaman lâzım olur ki” diye müşkülpesentlik yapmadan birkaç tanesini not bile aldığımı belirtmek isterim. Örneğin “ayal“, “min gayri haddin“, “mucize-i tabiat” 😊


Sözü fazla uzatmadan derim ki; öykü seven / sevmeyen herkese hevesle tavsiye olunur. Lütfen listenize alınız efendim…
Sevgimle ve şevkimle ilettim 🤗🌳❤📚


Okunma Zamanı: 15 – 22 Ocak 2020

Alıntılar:


🌳”Zaman geçiyor. Bizler zamanın içinde yüzdüğümüz halde zamanın geçişini değil de, o geçtikten sonra, sadece geçmiş olduğunu hissedebiliyoruz. O da şakağa düşen aklarda, alnımızdaki kırışıklıklarda, bele yapışan lumbago ağrılarında, nihayet hastalıkta, ölümde…” (s.18 )

🌳”…biz insanlar, bazen hayvanları bile kendimiz kadar aşağılık ve kötü niyetli yapabiliyoruz.” (s.61)

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s