50 Maddede Mutluluk | Orhan Tüleylioğlu (d.1965 )
Selâmlar Sevgili Kitap Dostları🙋🏻♀️
Sayın Orhan Tüleylioğlu’nun daha önce okuduğum ve çok sevdiğim Dünyanın Kitapları adlı kitabının referansı sebebiyle 50 Maddede Mutluluk kitabının çıktığını öğrendiğimde hemen alıp okumaya başladım. Tahminimde yanılmadığımı görmek ayrıca “mutluluk” sebebidir efendim. [ Yukarıda yazarın 1 adet kitabından bahsettim ama buraya yazamayacağım denli üretken bir kalem olduğunu ayrıca belirtmek isterim. ]
Dolu dolu 50 madde var ki sayfa sayısı ve dizaynı şeklen okuma kolaylığı sağlasa da yazılanların içine düştüğüm için bitirmek ve ayrılmak kolay olmadı. Abarttığımı düşünebilirsiniz ancak öyle değil. Samimi hislerim bu yönde. Daha önce Mutluluk Konservesi kitabını almıştım ancak ben okuyana kadar yeni yayınevi ile yenilenmiş olarak çıktığını kitapları karşılaştırınca anladım😄Önceki baskıdaki adının nereden geldiğinin cevabını ise yeni kitaptaki denemeden öğrendim.
Yeni baskı kitabın kapağında “pamuk şeker”, dında “mutluluk” kelimesini görüp “kişisel gelişim” kitabı olarak algılanmasın lütfen. Kişiliğinizi bilemem ama “bilişsel ” anlamda gelişiminize – hadi o kadar genelleme yapmayayım- gelişimime katkı sağladığını net olarak söyleyebilirim.
Bu kitabın mutluluktan muradı; bu kavramın felsefeciler, yazarlar, şairler, sanatçılar açısından nasıl tanımlandığıdır. Bence maksat gani gani hâsıl olmuştur efendim.
Zenon’dan girin Zamyatin’den çıkın, Cemal Süreya’dan girin Ovidius’dan çıkın. Yetmez derseniz, Aziz Nesin’den girin, Hermann Hesse’den çıkın. Neyse işte bana kalsa hepsini yazasım var ama size birşey kalmaz sonra.
Adını ilk kez duyduklarım var, çekilen çileleri okuyunca yüreğim daraldı desem az kalır hem bizdekilerden hem de göreceli olarak yabancılardan.
Velhâsıl kitaptan, Mark Vernon’dan yürüttüğüm cümleyle ifade edersem
“Mutluluk sizin düşündüğünüz şey olmayabilir.” sevgili dostlar!
Burada kimi insanlar var ki “acıyı bal eylemişler” desek yeri var. En küçük bir olayda vır vır söyleniyoruz. Hani bir söz var ya “derdini dinledim, derdimden utandım” diye, öyle işte. Öyle kolay “olunmuyor” muş!
Not alma ihtiyacı hissedebilirsiniz, yanınızda kâğıt-kalem bulundurunuz. Bahsi geçen yazarlar, şairler, kitaplar, sanatçılar için kitabın sonunda tam yedi sayfalık bir kaynakça bekliyor sizi. Bunun için ayrıca teşekkür ediyorum yazara ve yayınevine.
İlgiyle, merakla ve öğrenerek okudum; sevgimle ve şevkimle iletiyorum sizlere.
Kesinlikle okuyunuz, elinizin altında bulundurun, yanınızda taşıyın😊
Sağlıkla, esenlikle ve hep kitapla kalınız 🙏🌸
Okunma Zamanı: 08 – 14 Ocak 2020
Alıntılar:
🌸”…filmler dünyanın geri kalan yarısının hayatlarına uzanan yola, görmediğiniz insanlara, tarzlara, âdetlere, harcananlara ve biriktirilenlere, zarafetlere ve kepazeliklere bilinmedik yüreklere açılan anahtar delilleridir! ”
sf.13 / 1.bölüm: Charlie Chaplin /
🌸”Dünyada insanlar var; gönüller var. Bu gönüller kalabalıkta bazı insanlarda ışıldar. Dünyayı aydınlatan onlardır. İnsan ne kadar bilgili ve akıllı olsa da kinden uzak, alçakgönüllü, sevgi dolu bir gönlü olmazsa, huzursuzluk tohumudur. Kişisel mutluluk aklı tatmin etmekse toplumsal mutluluk, ışıldayan gönüllerin varlığıdır.”
Doğan Kuban
sf.191 / Madde 33 : Uygarlık Mutluluk Getirir Mi?
🌸”Birçok ülkede insanlar için mutluluk, hayatta kalabilmektir.”
Wilhelm Schmid / sf.291