Ateizmin Gerekliliği – Aşk Üzerine – Haklar Beyannamesi | The Necessity of Atheism – On Love – Declaration of Rights | Percy Bysshe Shelley ( 1792 – 1822 )
Selâmlar Değerli Kitap Dostları 🙋🏻♀️
İngiliz yazar ve şair Shelley’in, kitabın kapağında başlıklarını gördüğünüz üç makalesinden oluşan bir kitaptı okuduğum.
Proust’un Kayıp Zamanın İzinde serisinin 3.kitabının arasında okudum bu kitabı.
Ancak ilgi duyanlara önerebileceğim bir okuma olduğunu belirteyim.
Okumaya niyet edenlere ve ilk makalenin başlığından hoşlanmayıp tereddüt edenlere söylemek istediğim şudur: Ben inanan bir kişiyim ancak ateizm konusunda okumaktan da çekinmem. Bilmek ve öğrenmek, okuduğunuz şeye dönüşmek demek değildir benim için. Öğreneceğimi öğrenir, okuma keyfine varır gerekirse önceki bilgilerimle karşılaştırır ya da harmanlar yoluma devam ederim.
Dolayısıyla siz Ateizmin Gerekliliği makalesini okurken yazarın görüşlerini ve yürüttüğü aklı okuyor olacaksınız. Ve samimiyetle belirteyim ki öğrenmekten mutluluk duyacağınız minik bilgilere de denk gelebilirsiniz, zira ben denk geldim ve mutlu oldum. Aslında yukarıdaki açıklamayı yapmak konusunda kendimi zorunlu hissetmemi, ülke iklimimizin ruh halime acı bir yansıması olarak görüyorum; ne fena bir duygu.
Neyse efendim kendi adıma keyifli bir okuma olduğunu belirteyim. Tek rezervim – çevirmeni Yiğit Onat Ayaşlıoğlu kusura bakmasın lütfen🙏 – çevirinin bir miktar daha özenli olabileceği konusu. Yazıldığı dönem dikkate alınarak – özellikle Haklar Beyannamesi makalesinde – kelime seçimi yapılabilirdi diye düşünüyorum naçizane. Zira o dönemlerde her ülkede “hükümet” diyebileceğimiz yapılar olmama ihtimali var.
Yeni bir yayınevi Ganzer Kitap ve künyesinde gördüğüm kadarıyla bu kitap bastıkları 3.kitapları. Kitapçıda görüp satın aldığım bir kitaptı. Yukarıda belirttiğim gibi ilgi duyanlara içtenlikle öneriyorum, severek okudum bilmediğim bu Shelley makalelerini.
Sağlıkla, huzurla ve hep kitapla kalınız.
Sevgimle ilettim🌻📚🌼
Okunma Zamanı: 20 – 26 Kasım 2019
Alıntı:
“Hangi adı verirsek verelim, yaşam ve dünya muazzam bir şeydir. Aşinalığın sisi, varlığımızın harikalığını göremememize neden olur. Bazı geçici değişikliklere hayran kalsak da kendisi tam anlamıyla büyük bir mucizedir.”
sf.25
“Yaşam nedir? Düşünceler ve duygular, irademizden bağımsız bir şekilde ortaya çıkar ve onları kelimelere dökerek ifade ederiz. Doğarız ancak doğduğumuzu hatırlamayız ve bebeklik dönemimizi ise kesitler hâlinde hatırlarız; yaşamaya devam ettikçe, yaşama dair olan anlayışımızı kaybederiz. Kelimelerin varlığımızın gizemine nüfuz edebileceğini düşünmek ne kadar da boşuna! Eğer doğru kullanılırlarsa cehaletimizi kendimize kanıtlayabilirler. Sonuçta biz neyiz ki? Nereden geldik? Ve nereye gidiyoruz? Doğum bir başlangıç, ölüm ise bir son mu? Doğum ve ölüm nedir? ” sf.26
“Bir insan, erdem ve yetenekten başka hiçbir yetiye saygı duymamalıdır. Rütbeler bir aldatmaca; güç, yozlaştırıcı bir etken; şöhret, içi boş bir kabarcık ve aşırı zenginlik ise mülk sahibinin kendi kendini karalamasıdır.”
sf.53 / Haklar Beyannamesi makalesinden