Aşk ve Ölüm Üzerine | Patrick Süskind

Aşk ve Ölüm Üzerine | Über Liebe und Tod | On Love and Death | Patrick Süskind ( d.1949 )

Selâmlar Değerli Kitap Dostları🙋🏻‍♀️

Çoğu okurun Koku romanıyla tanıyıp sevdiği önemli bir Alman yazar Süskind. Şahsen henüz tadına bakamadım bu başyapıtın. Bu güzel denemesini ise “bari bu kitabını okuyayım” mantığıyla okumadım elbette😊 Amacım, “ölüm ” temasına nasıl yaklaştığını anlamaktı. Zira başarabilirsem – araya aklımı çelen başka kitaplar girmez ise – bunun peşinden okumayı planladığım yine ölüm temalı iki kitap daha var.

Süskind bu konuyu “aşk” teması bağlamında kullanmış ve açıkçası bayıldığım bir üslup ve nokta atışı örneklerle sağlam bir temele oturtmuş. Başladınız mı bırakamıyorsunuz. Çok didiklemezseniz bir günde bitirirsiniz, ben bitiremedim açıkçası bitirmek de istemedim.

Kendisi gibi Alman kökenli Goethe ve Kleist’ten tutun Oscar Wilde’a, İsa’ya, mitolojik kahramanlara, ayrıca başkaca şair, yazar ve felsefecilere, klasiklere referansla Aşk ve Ölüm bağlantısı ile arzusunu örnekler vererek netleştirmiş ki bu da okurun kavramasına yardımcı olmuş bence.

Felsefeyi sevdiğimden Sokrates ve Platon’dan verdiği örneklere bayıldım. İnanın sadece Sokrates’in “insan ruhunun homojen olmadığını, üç bölümden oluştuğunu” söyleyip örneklediği o tek sayfa için bile okunur bu kitap bence😄

Neyse fazla coşmadan devam edeyim; kitabın başlarında verdiği üç aşk örneğinden yola çıkıyor Süskind. Ve Aşk – Ölüm geçişini daha doğrusu suya atılan taşın yarattığı iç içe dalgalar gibi konuyu genişletiyor.

Örnek verdiği kimi eserleri okudum, okumadıklarımı ise not aldım. Kitabı çok sevdim ve samimiyetle okumanızı öneririm.

Özellikle bir bölüm var ki, kimi klasik eserlerdeki kahramanları, dürtülerine yenildikleri için kınamak yerine empati yapmamızı öneriyordu. Şöyle ki:

…aşk için kendilerini öldüren ya da ölmeyi göze alan insanların yerine koyabiliriz kendimizi. Öyle olmasaydı, Genç Werther’in Acıları’nı, Anna Karanina’yı, Madam Bovary’yi veya Effi Briest’i hiç etkilenmeden okuyabilir miydik? ” (s.35)

Buna ilaveten adını sıkça duyduğum ve ilk kez bu kitap vesilesiyle hakkında bir nebze olsun bilgilediğim Orpheus’tan da çok etkilendim, devamı için peşine düşeceğim.

Ezcümle diyorum ki kendinizi bu minik ama dopdolu kitaptan mahrum etmeyin sakın Sevgili Kitap Dostları.

Sevgimle ve şevkimle ilettim. Nice kitaplar yolumuza / yolunuza ışık olsun diliyorum🙏📚💫

Okunma Zamanı: 05 – 06 Eylül 2019

Alıntılar:

💫”Platon’a göre aptallar güzel ve iyi olan için, ilahî mutluluk için çabalamaz çünkü hallerinden memnundurlar. Bilge olanlar da bunlar için çabalamaz çünkü onlara zaten sahiptirler. Sadece aptallık ile bilgeliğin tam ortasında duranlar, yani sen ve ben ve sabırla kırmızının yeşile dönmesini bekleyen diğer herkes Eros’un okunu algılayacak durumdadır.” ( s.19 )

💫”Aşk, hiçbir ölümlünün yakasını kurtaramayacağı bir güçtür ve aşkın ışığı bazen ölüler diyarının en karanlık köşelerine bile sızabilir.” ( s.53 )

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s