Kitaplığımı Yerleştirirken: Kitap Koleksiyonculuğuna Dair Bir Konuşma | Unpacking My Library: A Speech on Collecting | Walter Benjamin ( 1892 – 1940 )
Selâmlar Sevgili Kitap Dostları 🙋🏻♀️
Daha önceleri alıp kitaplığımda unuttuğum bu kitabı, bundan önce okuduğum Alberto Manguel’in “Kütüphanemi Toplarken” kitabında adına rastlayınca hatırladım🙈
Manguel’in kitabına nazire gibi; Walter Benjamin kutuların içinde bekleyen yaklaşık 2000 adet kitabını, kutularından çıkarıp raflara yerleştirirken neler hissettiğini, kitap koleksiyonculuğu ile ilgili tecrübe ve fikirlerini kimi zaman çocukluk ve gençliğine de değinerek aktarmış.
Tebessüm ettiren düşünceleri de vardı hani. Alberto Manguel’e göre bu deneme 1931 yılında yazılmış ama sonradan ünlü olmuş; okurların kitaplarıyla ilişkisi hakkında.
Kitapta en sevdiğim iki yer yer var:
Birincisi Benjamin’in yarısını kullandığı Latince cümle; diğeri ise Anatole France’ın, kitaplığına hayran kalan birinin:
“Bu kitapların hepsini okudunuz mu yani, Mösyö France?”
sorusuna verdiği yanıt😊 O kadar âşina olduğum ve evinde kütüphanesi olan her okurun maruz kaldığı bir soru ki bu!
Sub Yayımları “Daktilo Nüshalar” notunu koymuş kapağa. Gerçekten de sayfaların hali bildiğimiz kitap sayfası şeklinde değil.
Çevirmeni Deniz Kurt’un akıcı çevirisine de ayrıca teşekkürler. 37 sayfa su gibi aktı.
Kısa, keyifli ve kitap konulu bir deneme okumak isterseniz, buyurunuz diyorum.
Sağlık, esenlik hayatınızdan, kütüphanenizden de kitaplar eksik olmasın e mi!
Ama siz ;
“Geleneksel kitap edinme yollarından bir koleksiyoncu için en münasip olanı, iade etmemek şartıyla kitap ödünç almaktır.”
diyen üstad da olsa Walter Benjamin’in dediğini yapmayın sakın🙅♀️, ödünç aldığınız kitapları iade edin bence😄💃☝️
Sevgimle ilettim Sevgili kitapseverler!
Alıntılar:
📚”HABENT SUA FATA LIBELLI : KİTAPLARIN KENDİ YAZGISI VARDIR.” (s.9 )
📚”Hiçbir şey, kitap yerleştirmenin büyüleyiciliğini bu işi bırakmanın zorluğu kadar iyi anlatamaz. Öğlen başladığım iş, son kutulara geldiğim gece yarısına kadar sürmüştü. ” (s.33 )