ASLI GİBİDİR: DİYARBAKIR HİKÂYELERİ | MURAT ÖZYAŞAR ( D. 1979 )
Merhaba Sevgili Kitap Dostları,
Genç ve başarılı bir yazar olan Murat Özyaşar’ın kalemiyle tanışma kitabım Sarı Kahkaha idi. Onu beğenince Ayna Çarpması kitabını da almıştım. Lâkin okumak kısmet olmadı bugüne değin; üzgünüm. Hâl böyle iken hiç olmazsa yeni kitabını hemen okuyayım diye kendime görev verdim. İyi ki öyle yapmışım. Üstad Selçuk Demirel’in çizimleriyle yorumlanmış, 2015 – 2016 yıllarına ait metinlerden mürekkep bir kitap ASLI GİBİDİR. Öykü kitabı değil.
DİYARBAKIR HİKÂYELERİ; çünkü orayı, insanını, olaylarını, özellikle 90’ların can yakan olaylarını kendi yaşanmışlıklarıyla birlikte akıcı, zarifce dokunan, bazen tebessüm ettiren bazen burnunuzun direğini sızlatan şekilde yazmış ya da paylaşmış bizimle desem daha doğru olur.
Sevgili ÖZYAŞAR her ne kadar arkadaşlarıyla Türkçe konuşurken “kimi zaman kendimi bir turist gibi görmekten, konuşmanın bir yerinde tıkandığımda ‘Kuzum Türkçede ne diyorsunuz siz ona?’ demekten alıkoyamıyorum kendimi.” (s.33) dese de Muhteşem İmkânsızlık başlıklı metninde, bende hiç “turist Murat” algısı oluşturmadı yazdıkları. Hatta ilk defa okuduğum “uzundur…” ifadesini sevdiğimi söyleyebilirim. Bir de 26.sayfada “…tamdır zamanı” ifadesini özellikle mi kullandığını merak ettim. Ayrıca yine bu metinde örnek verdiği anadili, yazdığı dilden farklı olan yerli ve yabancı yazarlara da saygılar.
Belki dil öğretmeni olduğumdan sebep en sevdiğim ve didiklediğim bölüm ise kimi kelimelerin kökenlerini verdiği “Şehitler, şahitler, sonra işte kelimeler” bölümü oldu.
“Meryem Ana” bölümü ise her şeyin özeti idi sanki.
Epiktetos doğru demiş: “Bir insanın anavatanı çocukluğudur.” diye.
Sevgili Murat ÖZYAŞAR, bizi doğduğunuz yere ve çocukluğunuza götürdüğünüz ve açtığınız “pencere” için teşekkür ederim.
Kör Recep çok haklı: “karanlık zordur, herkes baş edemez.” demekle. Ne diyeyim “zihinsel zarafet” galip gelsin de karanlıklar güne kavuşsun.
Sevgili Kitap Dostları, Murat ÖZYAŞAR kalemiyle henüz tanışmadıysanız bu kitap başlangıç olabilir. Arka kapakta da alıntılanan cümleyle veda etmek istiyorum. Öyle zarif ifade edilmiş ki üstümde ceketim olsa düğmelerini iliklerdim amma sadece bir 💙kalp bırakmakla yetineyim.
Sevgimle ilettim. Sağlık, huzur, barış, sevgi, kardeşlik ve çokça kitap dolu günler ve yıllar diliyorum.
Alıntı:
“Bazı sözcükleri öğrenmenin yaşı vardır. Amma velakin kimi yerlerde öğrenmenin yaşı daha erkene alınmıştır. Diyarbakır’da doğmuşsanız şayet, diğer yerlerdeki yaşıtlarınıza nazaran bazı sözcüklere erken kayıt yapmak, kimi sözcükleri erken sökmek ve bu sözcüklerle vaktinden evvel tanışmak zorundasınızdır.”
sf.35 / Bölüm: Bazı sözcüklerin yaşı
#muratözyaşar #aslıgibidir #doğankitap