Kurdun Ağzında | Michael Morpurgo

KURDUN AĞZINDA | IN THE MOUTH OF THE WOLF | MICHAEL MORPURGO (1943)

Merhaba Değerli Kitap Dostları,

KURDUN AĞZINDA; ağırlıklı olarak Çocuk ve Gençlik Edebiyatı kapsamında kitaplar yazan Michael Morpurgo kaleminden okuduğum ilk kitap oldu ama son kitap olmayacağını peşinen belirteyim. Önce kitabı bitirdim. Sonra yazarı araştırdım. Devamını biraz sonra anlatırım.

Şimdi ne anlatıyor bu kitap, ona geleyim. Öncelikle gerçek bir hikaye olduğunu belirteyim. Yazarın iki dayısı Francis Cammaerts (1916-2006) ve Pieter Cammaerts’in (1919-1941) hem çocuklukları hem de İkinci Dünya Savaşı’nda yer almasını Francis’in dilinden aktarıyor. Fizik yapıları ve kişilikleri birbirinden farklı, iki kardeşten Pieter olan, başarılı bir tiyatro oyuncusu ancak savaş çıktığında çekinmeden orduya yazılır. Francis olan ise ciddi bir savaş karşıtı. Öğretmenlik yapıyor. Savaş karşıtı olan bu kardeş, ne oluyor da birden savaşa katılmaya karar veriyor? İşte onu okuyan öğrensin diyorum. Sebebini yazarsam okumanızın sihri kaçar. Zira evli ve bebeği olan bir baba olarak, Francis’in savaşa katılma aşamasında, “Kendime özgü bir savaşma yolu bulmak istiyordum, kendi istediğim gibi mücadele etmek, fark yaratabilmek.” (sf.55) dediği bir dönemde, öğretmen arkadaşı Harry onu farklı bir kulvara yönlendiriyor. Ancak biraz dönüşüm geçirmesi gerekiyor. Nasıl mı? Onu da okuyan öğrensin diyorum.

Türkçeye oldukça akıcı bir şekilde aktarılmış bu kitap sıcak, sade ve içten. Okuduğunuz her duyguyu okura geçirebilen cinsten olup, satır aralarında da hüzünlü bir tebessüm konduruyor dudaklarınıza. Ayrıca çizimler ise kendi alanında başarılı Barroux’ya ait. Kitabın sonunda ise adı geçen kişilerin fotoğrafları ve özgeçmişleri verilmiş.

Hepsini topladığımda çıkan sonuç: Okumanızı içtenlikle öneriyorum. Hem gençlere hem de yetişkinlere. Zira bu kitabı okurken geçen aylarda okuduğum Rıfat Ilgaz’ın Halime Kaptan kitabı düştü aklıma. O da bizden bir örnek, aklınızda bulunsun.

Şimdi geleyim yukarıda “yazarı araştırdım” dediğim yere: Kitaplarını incelediğimde, epey bir miktarının savaş ile ilgili olduğunu gördüm. Ayrıca hayvanlarla bağlantılı da pek çok kitabı var. Niçin savaş vurgusu diye düşündüm ve biyografisinde gördüm ki, 1943 doğumlu yazar savaş yıllarında Londra’da büyümüş. Öğretmenlik yaparken yazar olmaya karar vermiş. Kitaplarının beş tanesi filme alınmış, iki tanesi de televizyona uyarlanmış. 2003 yıılnda İngiliz Çocuk Edebiyatı Elçisi seçilmiş. İlaveten, Çocuk ve Gençlik Edebiyatı ödülü almış.

Okumanızı içtenlikle önerdiğimi tekrar ediyor; sağlık, esenlik ve kitap dolu günler diliyorum.

Okunma zamanı: 07 – 08 Mayıs 2019

Alıntı:

Bu kadar ölümün, yıkımın, böylesi üzüntünün arasında yeni bir yaşam yaratıyorduk. Yeni bir yaşamın olduğu yerde yeni umutlar da olurdu.” sf.52

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s