İnsanın Değeri Üzerine Söylev | Oration on the Dignity of Man | Giovanni Pico Della Mirandola ( 1463 / Mirandola/ İtalya – 1494 / Floransa / İtalya
Merhaba Sevgili Kitap Dostları,
Erasmus, Rabelais, Bruno, Tasso ve Ronsard ile birlikte adı Rönesans yazarları arasında geçen Giovanni Pico gerçekten ilgiyi hak eden bir kişiliğe sahip. 31 yıllık yaşamına sığdırdığı bilgilenme ve fikir üretme eylemi inanılır gibi değil. Küçük yaşından itibaren aldığı teoloji dahil eğitimleri yeterli görmeyip derinlere dalmış. Batılı ve doğulu âlimleri incelemiş. Keza Platon ve Aristoteles’in tezlerini en az onlar kadar hazmetmiş. Bunlarla yetinmemiş, zamanın otoritelerine “gelin bunları tartışalım, halk da bilgilensin” demiş. Heyhat! N’olmuş biliyor musunuz? Kara çalınıp, iftira edilmeye başlanmış kendisine. Bu kadar genç yaşta bu kadar doyurucu ilim sahibi olan genç Pico’yu küçümsemiş ulular ve kaypak davranıp çamur atmışlar!
Kitap 2 bölümden oluşuyor:
1. bölüm Pico’nun bir nevi ders olacak söylevi.
2. Bölüm ise Thomas More’un yazdığı Giovanni Pico’nun yaşamı.
İster sondan başlayın ister 1.bölümden, içinde felsefe var, dinler var, hayata karşı bir duruş var. Okuduklarınız tanıdık gelecektir kısmen, özelikle felsefe ve teoloji okuyanlara. Aslında kutsal metinlerin de biter edebiyat ve felsefe metni olduğunu hatırda tutmak gerek sanırım ve bu konudaki eksiğimizi tamamlamak gerek diyorum kendi adıma.
Örneğin: “Biz seni ne göksel, ne yersel, ne ölümlü ne de ölümsüz yarattık ki sen tamamen özgür, olağandışı bir heykeltıraş ve şair gibi yaşamayı dilediğin yeri ve kendini, kendi seçiminle biçimleyesin. Soysuzlaşarak aşağı dünya yaşamını süren mahlûkların seviyesine inmek nasıl senin elindeyse, aynı şekilde ilahi yaşamı sürenlerin seviyesine çıkmak da senin elinde.”
cümlelerini okuyunca aklıma hemen Kur ‘an’dan İsrâ Suresi 13.ayet geldi ki aynı mealdedir ve hiç unutmam bu ayeti:
“Biz her insanın kaderini kendi çabasına bağlı kıldık.”
Zaten Pico pek çok felsefi ve dini metini incelemiş. Ben ilgiyle okudum bu kitabı açıkçası. Felsefe okumayı sevenlere öncelikle öneriyorum.
İnsanın Değeri Üzerine Söylev kitabı yine Şubat ayı içinde okuduğum Faydasızlığın Faydası isimli kitabın 3. bölümünde idi; araştırdım ve Herdem Kitap’ın bu eseri bastığını görüp not almıştım. Sonra da hemen kendisini alıp okudum.
Thomas More bakın ne diyor onun için:
“Vücutlarının gücü veya servetleri sayesinde büyük olanlardan çok, kültürleri ve yaşam tarzları ile onun arkadaşlığını kazananlara karşı takdire değer bir ihsan ve sevecenlik gösteriyordu. Çünkü yaşam biçiminin benzerliği, sevgi ve dostluğun nedenidir.” sf.105
Bu minik kitap dopdolu. Benden sevgiyle iletmesi😊 İlgi duyanların ilgisine sunulur efendim.📚🌄Bilgi güneşi her daim üzerinize doğsun inşallah!🙏