Hayatın En Yakın Benzeri | The Nearest Thing to Life | James Wood (1965)
Cümleten Merhaba Sevgili Kitap Dostları,
💓📚Oldukça coşkuyla, keyifle ve okuya araştıra bir deneme okudum. Birikmiş deneme kitaplarımın arasında, yazarın Kurmaca Nasıl İşler? isimli kitabı bekliyorken yeni çıkan bu kitabına musallat olup hemen başladım nedense. İyi geldi doğrusu.
Arka kapaktaki “eşsiz bir edebiyat güzellemesi” cümlesindeki “eşsiz” kelimesini doğrulayacak bilgi birikimim yok ama “edebiyat güzellemesi” tanımına yürekten❣katılıyorum. Gerçekten çok beğendim.
Öğrendiğim şeyler ve adını ilk kez duyduğum özel yazarlar var. O kadar ki kâğıt kalem bir tarafa doğrudan nete girip bahsedilen yazara bakıp, acaba kitabın Türkçe baskısı var mı? Yoksa İngilizcesi var mı? diye taradım.
Kendisi de İngiltere’den ABD’ye göçmüş bir eleştirmen olan James Wood, kişisel yaşanmışlıklarını da harmanlayarak oldukça güzel ve tadında bir kitap çıkarmış ortaya. Aslında kendisinin ifadesiyle ilk 3 bölüm 2013 yılında verdiği konferansların program metinlerinin değiştirilmiş hali; 4.bölüm ise 2014 yılında British Museum’ da London Review of Books ile birlikte yürütülen yine bir konferans metninden ki bence çok özel bir konu seçmiş: Seküler Yurtsuzluk. Ne çok romana konu olduğunu edebiyat severler biliyor sanırım.
Adlarını bu yoruma aktaramayacağım denli atıf yapılan yazar var hem göçmen hem kendi ülkelerinden. Bu kitabı gözardı etmeyin, hemen alın hemen okuyun diyorum.
Herhangi bir alıntı paylaşmayacağım çünkü her bölüm kendi içinde başka şeyler anlatıyor. Okurun tavrından tutun, dünya değil “küresel” edebiyat tanımına kadar güzel tespitler ve kitaplardan bölümlerle desteklenen görüşler var.
Hıım, kitabın adına gelince, ünlü bir yazarın yazdığı denemeden alınan parçanın ilk cümlesi.
Sağlıkla, huzurla ve hep kitapla kalınız🙋🏻♀️💓📚
#canyayınları ‘na özel not: Düzeltme süreci biraz aceleye gelmiş galiba.