EKMEK KAVGASI | ORHAN KEMAL ( 1914 – 1970 )

EKMEK KAVGASI | THE FIGHT FOR BREAD |
ORHAN KEMAL (1914 – 1970 )

Selâmlar Sevgili Kitap Dostları!

Sizlere #çantamdakikitabım dan sesleniyorum. Haziran ayından beri epey seyir halinde olduk kendisiyle ve bu ay bitirmek istedim artık😊

Edebiyatımızın değerli yazarlarından biri olan Orhan Kemal ile tanışma kitabım oldu Ekmek Kavgası isimli öykü kitabı. Geç tanıştığım için üzgünüm ancak her yazarın – kişiye göre değişse de – okunup anlaşılabileceği bir okur yaşı da olmalı mı ya da olması gerek mi diye sormam lâzım, en çok da kendime? Cevap veriyorum, sanırım olmalı. O olgunluk kişiye göre değişir elbette.

Orhan Kemal’in hayatını burada özetlemeyi düşünmüyorum. Onu arar bulursunuz nasılsa. Ben de aradım, okudum.

Ataol Behramoğlu’nun “Yaşadıklarımdan Öğrendiğim Bir Şey Var” isimli şiiri var ya, Orhan Kemal’in 25 öyküsünden mürekkep bu kitapta da hayatın içinden demek az gelir tam şah damarından süzülmüş belli ki kimileri yaşanarak yazılmış hikayeler var. Gözlemler müthiş, hayran kaldım. Kullanılan kelimeler kimi zaman bir yöreye ait, kimi zaman bitirim jargonu kimi zaman da eğitimli bir dil; her şekilde sahici, etkileyici.

En içime işleyenler çocuk işçileri anlatan öykü, UYKU; çocuk mahkumu anlatan öykü, ÇOCUK ALİ, seyyar meyve satıcısını anlatan, YEMİŞÇİ ve Kitap Satmaya Dair öyküler oldu. Sanırım Nazım Hikmet’i konu ettiği NECATİ isimli öykü ise en özeli.

Velhasıl “toplumcu gerçekçi ” yazar sıfatını boşuna almamış değerli yazarımız. Hayatını okuduğumda, bu canlı tasvirlerin izlerini de bi nebze anlamış oldum. Tabiki anlamak başka yaşamak başka ama ucundan kıyısından sizin de böyle yaşanmışlıklarınız varsa hissettiğinizin derecesi biraz daha farklı oluyor sanırım.

Böylesi bir yazar için söyleyeceğim pek çok söz haddimi aşmak olur zannımca. Benim gibi daha önce bir Orhan Kemal kitabı okumadıysanız, bu öykü kitabı tanışmak için yerinde ve doğru bir tercih olur kanısındayım.

Son sözüm: Rabbim kimseyi gördüğünden aşağı düşürmesin, yoklukla imtihan etmesin.

💜Sevgimle ilettim.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s